Ex-Ajacied Suarez beticht van racisme

De Engelse voetbalbond (FA) zal deze week verdediger Patrice Evra van Manchester United ondervragen over diens beschuldigingen aan het adres van Uruguayaan Luís Suarez.

De aanvaller van Liverpool, en voormalige spits van Ajax, zou racistische opmerkingen hebben gemaakt tegen de Franse back in het duel tussen de twee clubs in Liverpool afgelopen weekend.

De FA vindt dat Patrice Evra in deze zaak met extra bewijzen moet komen. De bond zal niet alleen op grond van Evra’s uitlatingen tot vervolging overgaan.

Suarez zou tijdens de wedstrijd zeker tien keer racistische opmerkingen hebben gemaakt. Volgens Evra moeten de televisiecamera's langs het veld alles hebben geregistreerd. Het is echter onwaarschijnlijk dat de FA voor de bewijsvoering zal instemmen met het gebruiken van liplezers. Dat zou de deur openen voor een stortvloed van soortgelijke affaires in de toekomst. Bovendien is de FA van mening dat Evra tijdens de wedstrijd scheidsrechter Andre Marriner op de hoogte had moeten stellen van het gedrag van Suarez.

De arbiter kreeg pas na de wedstrijd bezoek van Evra in de kleedkamer. De speler werd daarbij vergezeld door United-coach Alex Ferguson. De twee vroegen de scheidsrechter om de incidenten op te nemen in het wedstrijdverslag, maar Marriner wilde eerst Suarez horen. Deze ontkende – daarin gesteund door Liverpool – waarop de arbiter de zaak buiten het verslag hield. Liverpool vindt dat Evra met getuigen moet komen, anders zou de FA hem moet aanpakken wegens laster.

Suarez raakte ook in de Nederlandse competitie regelmatig in opspraak wegens fopduiken of andere overtredingen. Zo beet hij tijdens Ajax-PSV in november 2010 tegenstander Otman Bakkal in de nek. Ajax schorste hem voor twee competitiewedstrijden en legde hem een geldboete op. De KNVB schorste Suarez voor zeven duels. In januari bereikten Ajax en Liverpool een akkoord over een transfer waarmee circa 25 miljoen was gemoeid.