Espresso met Bashar-al Assad

Tienduizenden mensen zijn gisteren de straat op gegaan in Aleppo om steun te betuigen aan het regime van Bashar-al Assad. ‘Het was unaniem een belachelijk groot succes,’ zegt de Syrische president. ‘Om met de woorden van Ivo Niehe te spreken.

Al-Assad bij zijn kantoor op een archieffoto uit maart 2009. Foto: Reuters / Khaled al-Hariri

Verklaring

Tienduizenden mensen zijn gisteren de straat op gegaan in Aleppo om steun te betuigen aan het regime van Bashar-al Assad. ‘Het was unaniem een belachelijk groot succes,’ zegt de Syrische president. ‘Om met de woorden van Ivo Niehe te spreken.’ Welke verklaring heeft hij hiervoor? ‘Het aantal mensen dat tegen mij is, neemt af,’ antwoordt Assad. ‘Vrijwel niemand demonstreert nog tegen het regime.’ En wat is hier de oorzaak van? ‘Het neerslaan van protesten op harde wijze lijkt zijn vruchten af te werpen.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Het knuppelen en schieten heeft effect.’

De Libische Nationale Overgangsraad heeft gisteren formeel de Syrische Nationale Raad erkend als de legitieme vertegenwoordiging van de Syrische bevolking. Wat vindt Bashar-al Assad hiervan? ‘Ik erken de Libische Nationale Overgangsraad niet,’ zegt hij. ‘En ik erken de Syrische Nationale Raad ook niet.’ Met andere woorden: ze kunnen de boom in met hun raad? De Syrische president knikt. ‘Wat Ivo Niehe mij ooit in het Syrisch heeft verteld,’ zegt Assad, ‘is dat hoge bomen veel wind vangen en dat een enorm ego prima samengaat met eeuwige roem.’

    • Ernest van der Kwast