Engelse politie ontruimt grootste woonwagenkamp

A caravan burns as riot police begin evicting travellers and their supporters from Dale Farm near Basildon, east of London, on October 19, 2011. Missiles were hurled at police and fires set as the clearance of Britain's biggest illegal travellers' site finally got under way Wednesday after a 10-year court battle. Shortly before sunrise, police officers in riot gear entered the Dale Farm site outside the town of Basildon, southeast England, to begin clearing the six-acre (2.4 hectare) camp. AFP PHOTO / CARL COURT
A caravan burns as riot police begin evicting travellers and their supporters from Dale Farm near Basildon, east of London, on October 19, 2011. Missiles were hurled at police and fires set as the clearance of Britain's biggest illegal travellers' site finally got under way Wednesday after a 10-year court battle. Shortly before sunrise, police officers in riot gear entered the Dale Farm site outside the town of Basildon, southeast England, to begin clearing the six-acre (2.4 hectare) camp. AFP PHOTO / CARL COURT AFP

De Britse politie is gisteren begonnen met de ontruiming van het grootste woonwagenkamp van Engeland, Dale Farm. De bewoners bouwden een deel van het kamp zonder de juiste bouwvergunningen. Basildon, een forensengemeente ten oosten van Londen, probeerde sinds 2005 de illegale bebouwing tegen te gaan. De politie ondervond veel weerstand van de naar schatting 200 bewoners en demonstranten. Zij werd bekogeld met stenen en vuil. (NRC)