Een opera voor het hele gezin

Hans en Grietje. Gehoord 19/10 Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Herh. 20 t/m 23/10 ***

Opera voor het hele gezin: met dat doel voor ogen heeft Stichting Attima een Nederlandstalige productie van Engelbert Humperdincks Hänsel und Gretel op poten gezet. De opera naar het sprookje van Grimm leent zich daar uitstekend voor, met een romantische partituur vol fijne muziek. Afgaande op het grote aantal kinderen in de Haagse Koninklijke Schouwburg, zowel in de zaal als op het podium, lijkt de opzet een jeugdig publiek te enthousiasmeren geslaagd.

Muzikaal liet het amateurorkest van Stichting Attima een paar steekjes vallen. Vooral in de eerste scènes hikte het soms in de correspondentie met de zangers. Maar dirigent Peter Biloen wist het jonge talent onder zijn baton een ferme orkestklank te ontlokken die vooral in de daadkrachtige passages niet mis was. Bovendien maakte een cast van sterke solisten dat Hans en Grietje vocaal stond als een huis – en géén knibbelknabbelhuisje.

Mezzosopraan Karin Strobos en sopraan Kim Savelsbergh vormden een sprankelend duo. Ze speelden lekker vet en zongen moeiteloos. Strobos (1979), die vorig seizoen indruk maakte in Strauss’ Der Rosenkavalier, zowel bij Opera Zuid als op het internationale podium van De Nederlandse Opera, toonde zich in haar broekrol opnieuw een ‘coming man’. Een andere hoogtepunt, sopraan Renate Arends als onorthodoxe heks, oogstte zelfs spontaan applaus.

    • Joep Stapel