Een campagnebaby in crisistijd

Een campagnebaby in crisistijd. Terwijl Carla Bruni gisteravond in Parijs beviel van een dochter, was vader Nicolas Sarkozy druk aan het onderhandelen over de redding van de euro. Pas drie uur na de geboorte kon Sarkozy zijn vrouw en zijn dochter, die hem zijn herverkiezing zou kunnen opleveren, in de armen sluiten.

De Franse president bracht aan het begin van de avond een kort bezoek aan zijn vrouw in de Parijsekliniek La Muette. Na een half uur vertrok Sarkozy weer, om zich in het Duitse Frankfurt te voegen bij zijn Europese collega’s.

Officieel waren de leiders aanwezig op de afscheidsreceptie van scheidend president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet. In de wandelgangen van die bijeenkomst werd echter druk onderhandeld over de eurocrisis. Sarkozy zou met de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben gesproken over het Europese noodfonds EFSF.

Frankrijk wil graag de slagkracht van dat fonds verder vergroten, zodat niet alleen staatsobligaties van probleemlanden opgekocht kunnen, maar ook banken geholpen kunnen worden die te veel staatsobligaties uit die landen op hun balansen hebben staan. Duitsland is ook voor een groter fonds, maar voelt er weinig voor daar zelf veel meer aan bij te dragen.

De Duitsers zouden meer voelen voor technische aanpassing van het fonds, en wel zodat het niet alleen zelf kan opkopen, maar ook garanties kan geven aan private partijen die staatsobligaties kopen.

De uitkomst van het overleg tussen Angela Merkel en Nicolas Sarkozy is geheim gebleven. Na een paar uur racete Sarkozy weer terug naar Parijs, terug naar moeder en kind.

Komend weekend zien de regeringsleiders elkaar in Brussel voor een top die de slepende problemen rondom Griekenland en Italië moet oplossen.

In het nieuws: pagina 4-5

Het grote verhaal: pagina 12-13