Drie doden bij botsingen veiligheidstroepen en stamleden in Jemen

Caption: Anti-government protesters gesture as they gather outside a public school set on fire during clashes with supporters of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz October 20, 2011. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Anti-regeringsdemonstranten in de zuidelijke stad Taiz gingen vandaag wederom de straat op tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh. Foto Reuters

Zeker drie mensen zijn in het noorden van de Jemenitische hoofdstad Sana’a bij gevechten tussen de veiligheidstroepen van president Ali Abdullah Saleh en strijders van stamhoofd Sadeq al-Ahmar.

Volgens ooggetuigen vonden er in de wijken Hasaba en Sofan zware vuurgevechten plaats en zijn explosie gehoord, meldt persbureau Reuters. Bronnen binnen de stam laten weten dat er een stamlid is gedood en dat achttien anderen gewond zijn geraakt. Lokale televisiestations melden dat er een soldaat en een burger omkwamen bij de gevechten.

Stamhoofd Ahmar wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslag op Saleh begin juni. Hij ontkent echter alle betrokkenheid, volgens hem zouden de zoons van Saleh zelf achter de aanslag zitten.

Ahmar is de zoon van sjeikh Abdullah al-Ahmar (wiki), die jarenlang een bondgenoot van president Saleh was en voorzitter van het parlement tussen 1993 en 2007. Sjeikh Abdullah was ook de oprichter van de grootste oppositiepartij van Jemen, de moslimfundamentalistische Islah-partij. Juist die partij was de afgelopen maanden één van de drijvende krachten achter de anti-regeringsprotesten.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis