Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Donner mag huurprijzen verhogen in tien duurste regio’s

Donner mag de huurprijzen verhogen in de tien duurste regio's. Foto NRC / Vincent Mentzel

Minister Donner van Binnenlandse Zaken mag de huurprijzen in de tien duurste regio’s verhogen. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen om de huurmaatregel te voorkomen. Verhuurders kunnen vanaf vanaf begin deze maand maximaal 120 euro per maand meer vragen. De huurders vrezen dat tienduizenden huurwoningen in vooral de grote steden nu onbetaalbaar worden. De maatregel geldt alleen voor nieuwe huurders.

In eerste instantie wilde Donner in het hele land een huurverhoging toestaan, maar de Tweede Kamer stak daar een stokje voor.

Deel sociale huurwoningen komt nu in de vrije sector

Een deel van de sociale huurwoningen zal door de huurstijging in de vrije sector (huur boven 652 euro) terechtkomen. De huren van deze geliberaliseerde woningen kunnen nog verder stijgen, omdat verhuurders dan niet meer gebonden zijn aan de maximale huurprijs. De huurverhoging is niet verplicht. De verhuurder bepaalt of en hoeveel de huur omhoog gaat. Donner denkt niet dat de huren overal omhoog zullen gaan waar dat is toegestaan.

Woonbond voorspelt ‘huurexplosie’

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, voorspelt echter een ‘huurexplosie’ in de tien regio’s.

“Huurwoningen in met name Amsterdam, Utrecht en Den Bosch worden onbetaalbaar”, zei directeur Ronald Paping eerder. “Het gat tussen bestaande huurprijzen en nieuwe huurprijzen wordt enorm. Hierdoor zal de doorstroming volledig stokken.”

De tien gebieden liggen voornamelijk in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het midden en oosten van Noord-Brabant.

In Amsterdam gaat het om 1.450 van de negenduizend woningen die jaarlijks vrijkomen, zo becijfert de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

Kritiek op manier waarop Donner wet doordrukt

Het kwam Donner op veel kritiek te staan dat hij koos voor een Algemene Maatregel van Bestuur om de vereiste wetgeving door te drukken.

Onze redacteur Oscar Vermeer over de huurwetgeving en de kritiek op Donner:

“Met de extra huurverhoging hoopt Donner een kleinere sociale huursector te krijgen en meteen iets te doen aan het ‘scheefwonen’ van mensen met hogere inkomens in goedkope woningen.”

“Er moeten formeel drie wetten worden gewijzigd, maar door de keuze voor een Algemene Maatregel van Bestuur kunnen de Eerste en Tweede Kamer worden overgeslagen. Het is de tweede keer in korte tijd dat Donner kritiek krijgt over de wijze waarop hij met wetgeving omgaat. Dat gebeurde ook toen hij met een spoedwet kwam die bepaalt dat gemeenten per direct weer geld van burgers mogen vragen voor een identiteitskaart.”