Dode bij demonstraties Griekenland

Anti-bezuinigings-demonstraten banen rennen weg voor het traangas. Foto Reuters / John Kolesidis

Ook vandaag gingen in Athene tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die zijn aangekondigd. Bij rellen die tijdens de demonstratie ontstonden is één dode gevallen, zo melden Griekse autoriteiten.

Er waren volgens persbureau Reuters zo’n 70.000 demonstranten op de been. Het ging mis toen communistische vakbondsleden en andere demonstranten slaags met elkaar raakten. De Griekse oproerpolitie vuurde traangas af op de demonstranten die stenen gooiden. Een man overleed in het ziekenhuis aan verwondingen aan zijn hoofd die hij opliep tijdens de rellen. Ook raakten er minstens 16 mensen gewond.

Grootste staking in jaren

Gisteren kwam het in Athene tot onlusten bij de grootste staking in jaren. Daarbij raakten 14 agenten gewond. Vannacht gingen de rellen in Athene tussen demonstranten en de oproerpolitie door.

Grieks parlement stemt naar verwachting in met hervormingen

Het Griekse parlement heeft gisteravond in de eerste van twee cruciale stemmingen ingestemd met nieuwe hervormingsmaatregelen. Vandaag volgt een tweede stemming die het pakket waarschijnlijk officieel tot wetgeving maakt.

Het wetsvoorstel bevat plannen voor verdere bezuinigingen op pensioenen en salarissen en voorziet in tijdelijke werkloosheid van 30.000 werknemers bij de overheidsdienst. Sommige afgevaardigden van de socialistische partij van minister-president George Papandreou hebben gedreigd niet te stemmen voor een aantal wetsartikelen.

De bezuinigingen zijn nodig om de EU en het IMF ervan te overtuigen dat het land volgend jaar wel de doelstellingen van de noodlening haalt.