diversen

João Ubaldo Ribeiro

De afgelopen jaren groeide João Ubaldo Ribeiro uit tot een van de belangrijkste schrijvers van Brazilië. Veel van zijn boeken werden verfilmd en vertaald in het Nederlands. Op 26 oktober 20u komt hij naar RASA, Utrecht. Hij spreekt met schrijfster en journalist Judith Uyterlinde over zijn roman Brazilië, Brazilië en Arthur Japin leest enkele fragmenten voor.

www.rasa.nl

Nobelprijswinnaar

In de serie Writers Unlimited spreken Bernlef en Erik Menkveld 24 oktober 20u30 in de Centrale Bibliotheek, Den Haag over het werk van en hun vriendschap met de Zweedse dichter Tomas Tranströmer, die dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur won. Bernlef en Erik Menkveld zijn kenners en liefhebbers en Bernlef vertaalde het werk ook.

www.writersunlimited.nl

Etrusken en de Zee

In het Allard Pierson Museum, Amsterdam en het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden zijn nu twee exposities over de Etrusken te zien. Stichting Zenobia organiseert nav beide tentoonstellingen een eendaags congres over de Etrusken op 29 oktober in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Thema is het contact van de Etrusken met andere volken. In een serie van negen lezingen komen aan de orde: religie, taal, cultuur, archeologie en interculturele betrekkingen.

www.stichtingzenobia.nl

Nederland Leest

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) begint vrijdag de leesbevorderingscampagne Nederland Leest. Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert staat centraal en diezelfde avond begint Campert aan een tournee door Nederland. Op 21 okt in Theater De Stoep (Spijkenisse) met Philip Freriks en Jan Mulder, 5 nov in Bibliotheek Groningen en 13 nov in Het Leidse Volkshuis met Freriks en Ronald Giphart.

www.nederlandleest.nl

Broodje Kennis

Als geen andere schrijver wist Gerard Reve zich voortdurend in de kijker te spelen. Edwin Praat promoveerde onlangs op het schrijverschap van Reve. Aan de hand van smakelijke voorbeelden toont hij tijdens een lunchlezing op 25 oktober 12u20 in Spui25, Amsterdam hoe Reve de media bezighield.

www.spui25.nl

Nieuw fototijdschrift

Paradiso in Amsterdam presenteert op 27 oktober een middag met presentaties over actueel onderzoek naar fotografie en mediacultuur. Met o.a. Sara Blokland over foto-archieven als inspiratie voor reflectie op geschiedenis en beeldvorming en Maartje van den Heuvel over Erwin Olaf en historiefotografie. Aanleiding is de lancering van het nieuwe onderzoekersnetwerk Scherptediepte en het Engelstalige wetenschappelijke open-accesstijdschrift Depth of Field.

www.paradiso.nl