Dit at het personeel in het beste restaurant ter wereld

KOOKBOEK

Thuiskoken met Ferran Adrià

Uitgeverij Van Dishoeck, €25,- ***

Thuis koken met Ferran Adrià, dat zal wel een boek vol bizarre gerechten en moeilijke trucs zijn om thuis de blits te maken, El Bulli-stijl. Toch niet. Adrià’s nieuwste kookboek is precies dat: een kookboek, ouderwetse stijl.

Het is een verzameling van 31 driegangenmenu’s. Het zijn de maaltijden die het 75-koppige personeel te eten kreeg in El Bulli, Adrià’s befaamde restaurant; lang het beste ter wereld, nu gesloten. ‘Praktische menu’s, gezond en evenwichtig met een verscheidenheid aan ingrediënten.’

Geen wow-factor of vernieuwende combinaties, maar 93 degelijke en werkbare recepten. Overal netjes langs een tijdslijn aangegeven wanneer je waarmee moet beginnen om alles netjes tegelijk af te krijgen. En verschillende verhoudingen voor 2, 6, 20 en 75 personen bij elk recept. Vooral leuk zijn de recepten voor Catalaanse kalkoen of crème catalane van de Catalaanse meester zelf. Naast de standaard bouillons, bolognese- en tomatensaus geeft hij voorin ook recepten voor echte Spaanse smaakmakers als sofrito en picada.

Dat maakt Thuis koken een goed boek en een leuke inspiratiebron. Alleen: het ziet er zo oubollig uit. Het had net zo goed 25 jaar geleden gepubliceerd kunnen zijn. De recepten zijn een soort beeldverhalen met summiere tekstballonnetjes. De foto’s van de menu’s hebben stippelrandjes alsof je ze kunt uitknippen om er kwartet mee te spelen. Jammer, maar gelukkig gaat het uiteindelijk om de gerechten.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert