Dekkingsgraad ABP gedaald naar 90 procent - fondsen in de problemen

De dekkingsgraad van het grootse pensioenfonds ABP is in het derde kwartaal sterk gedaald van 112 naar 90 procent. Dat maakte ABP vanochtend bekend.

De daling is ingegeven door de lage rentestand waardoor de toekomstige verplichtingen met 43 miljard stegen.

Vicevoorzitter Joop van Lunteren in een reactie:

“Deze forse daling van de dekkingsgraad is slecht nieuws ook al is die bijna helemaal toe te schrijven aan de daling van de rente.”

Dekkingsgraad onder pad herstelplan

Collega-vicevoorzitter Xander den Uyl voegt eraan toe dat ABP met de gedaalde dekkingsgraad “onder het pad van het herstelplan is gekomen.”

Volgens Van Lunteren is het vrijwel uitgesloten dat het ABP de pensioenen volgend jaar kan indexeren. Dat zou inhouden dat de pensioenen niet langer meegroeien met de loonstijgingen.

Naast de gestegen verplichtingen van ABP daalde de waarde van de beleggingen in het derde kwartaal met 7 miljard, meldt Dow Jones.

Kortingen dreigen ook bij andere fondsen

De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn is eind september gedaald tot 91 procent. Het is het derde jaar op rij dat het het fonds niet lukt om de pensioenen te verhogen. Zorgen en Welzijn overweegt ingrijpende maatregelen om het tij te keren.

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) is in het derde kwartaal gedaald naar een dekkingsgraad van 84,3 procent. Als uit cijfers eind december blijkt dat het beeld onveranderd blijft, dreigen kortingsmaatregelen.

‘Verlies in koopkracht voor 2 miljoen mensen’

Goed geïnformeerde bronnen in de pensioenbranche bevestigden dit weekend aan NRC Handelsblad dat een groot aantal pensioenfondsen er financieel zo slecht voor staat dat er harde maatregelen moeten worden genomen. Een groot aantal van deze fondsen zal dit voorjaar moeten besluiten om te gaan korten zegt NRC-redacteur Jos Verlaan:

“Er zijn rond de 200 pensioenfondsen die moeten gaan korten. In het meest zwarte scenario betekent dit dat 2 miljoen mensen worden gekort op hun pensioen. Het verlies in koopkracht zal daardoor dalen. Gemiddeld zullen deze mensen er 400 tot 500 euro op jaarbasis op achteruit gaan.”

Pensioenfondsen krijgen uitstel van minister en DNB

Minister Kamp van Sociale Zaken geeft de pensioenfondsen langer de tijd om hun zaken op orde te krijgen. Daardoor hoeven de fondsen niet direct over te gaan tot het verhogen van de premies.

    • Marije Willems