De Telegraaf checkt: Lange Frans ís helemaal niet bij kort geding

Heisa rond Lange Frans. Het bijna drie uur durende docudrama IJsblok, gebaseerd op een incident waar de rapper in maart 2006 bij betrokken was, geeft een “vertekend beeld” van zijn persoon. Hij spant een kort geding aan, meldde De Pers gisteren. Advocaat Moszkowicz staat klaar.

De Telegraaf sprong er snel op.

Het bericht van gisteren.

Maar: De Pers werkt namelijk samen met De Speld, een website met artikelen die “persiflerend, satirisch of parodiërend van aard” zijn. Dat stond ook onder het artikel. Het lekker dik aangezette verzinsel rond Frans werd voor humoristisch effect gespiegeld aan de bezwaren die Holleeder momenteel heeft tegen de verfilming van de Heineken-ontvoering.

Daar hadden ze gistermiddag even overheen gekeken toen het bericht overgenomen werd door de krant van wakker Nederland. Dat kan gebeuren: we zullen zelf de laatste zijn om te beweren dat we nooit de fout in gaan.

Het bericht van vanmorgen.

Echt grappig werd het vanmorgen, toen De Telegraaf niet met een hand in de eigen boezem stekende rectificatie kwam, maar Lange Frans daadwerkelijk belde om het verhaal te checken. Die reageerde zoals de snackbarhouder twee jaar geleden zou hebben gereageerd toen de krant hetzelfde deed met het satirebericht over het patatje holocaust: “Het is onzin.” Dat vermoeden hadden ze al, want hij was vanmorgen helemaal niet in de rechtbank van Assen.

Over tot de orde van de dag: er is nieuws over Shalit. We bellen even met onze correspondent om te vragen wat dit betekent.