De flamboyante kleding van ‘kleding-genie’ Gaddafi

De verdreven Libische leider Moammar Gaddafi gebaart tijdens het tweede forum voor koningen, sultans, prinsen, sjeiks en burgemeesters uit Afrika. Hier draagt Gaddafi een kleurrijk ensemble met Afrikaanse kleuren en het continent prominent op zijn sjerp.
De verdreven Libische leider Moammar Gaddafi gebaart tijdens het tweede forum voor koningen, sultans, prinsen, sjeiks en burgemeesters uit Afrika. Hier draagt Gaddafi een kleurrijk ensemble met Afrikaanse kleuren en het continent prominent op zijn sjerp. Ismail Zitouny / Reuters

Moammar Gaddafi is dood. Hij zal herinnerd worden aan zijn dictatoriale bewind, Lockerbie, zijn steun aan het African National Congress, aan terroristische organisaties en de bloedige onderdrukking van de Arabische lente. Maar ook door zijn flamboyante kleding.

Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair riep Gaddafi in augustus 2009 zelfs nog uit tot de “meest ongegeneerde kledingdrager” en “kleding-genie”. Ging hij op bezoek bij buitenlandse collega’s dan droeg hij de meest uitbundige, provocerende en kleurrijke kledij. Zo had hij in 2009 op bezoek bij zijn ‘vriend’, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, een foto van de Libische verzetsheld Omar al-Mukhtar op zijn jasomslag. Mukhtar werd in de jaren dertig gedood door de Italiaanse koloniale autoriteiten.

Bekijk hier de fotoserie van Vanity Fair.