De baby van Sarkozy en Bruni heet Giulia

Caption: French President Nicolas Sarkozy receives an oak, as a gift after the birth of his daughter, during a visit of a recycling factory near Laval, western France on October 20, 2011. (L) Ecology minister Nathalie Kosciusko Morizet. AFP PHOTO/POOL/REMY DE LA MAUVINIERE De Franse president Nicolas Sarkozy neemt een eik in ontvangst, een cadeau voor zijn pasgeboren dochter. Foto AFP / Remy De La Mauviniere

De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni hebben vandaag laten weten dat zij dolblij zijn met hun pasgeboren dochtertje. Het was de eerste officiële bevestiging van het Elysée van de geboorte.

De naam van de nieuwe spruit van het echtpaar is Giulia, meldt Bruni op haar website. Per abuis meldden wij eerder dat de naam nog niet bekend was.

Eerder liet Sarkozy weten dat hij het aan zijn vrouw over zou laten om de naam van de baby te onthullen aan de wereld, meldt persbureau Reuters. Franse media speculeerden vandaag dat de nieuwe telg van de Sarkozy-familie of Dahlia of Giulia of Julia gaat heten. De Britse minister David Cameron en de Russische president Dmitri Medvedev hebben het echtpaar al gefeliciteerd met de geboorte van hun dochter.

Het is overigens niet de eerste keer dat Sarkozy vader wordt. Hij heeft al drie zonen: Pierre van 26 en Jean van 25 uit zijn eerste huwelijk, en Louis, 14 jaar oud, uit zijn tweede huwelijk. Carla Bruni (43) heeft een zoon van tien uit haar huwelijk met de Franse filosoof Raphaël Enthoven. De komst van de nieuwe spruit is echter groot nieuws in Frankrijk en zal mogelijk een rol spelen in de aankomende presidentsverkiezingen.

Daarnaast is Sarkozy met de geboorte van Giulia de eerste Franse president die in functie die vader wordt. Maar zoals onze correspondent Dirk Vandenberghe gisteren al vertelde, het kind wordt vrijwel zeker ingezet als campagnemiddel bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Vandenberghe:

“De kans is groot dat de baby een rol zal gaan spelen in de aankomende presidentsverkiezingen. In deze gemedialiseerde en gepolitiseerde maatschappij kan de geboorte niet uit de actualiteit weggehouden worden. We zagen Sarkozy ook al eerder op foto’s met het zoontje van Bruni voor de piramides in Egypte. Bruni heeft al eerder gezegd dat ze er alles aan wil doen om haar man herverkozen te laten worden. De geboorte van het kind zal niet ongelooflijk geëxploiteerd worden, maar zeker een rol spelen.”

    • Hans Klis