Clooney doet het prima, er is alleen niets nieuws aan

scene uit de film The Ides of March (2011) FOTO: Independent Films Ryan Gosling (left) with George Clooney (right, poster) stars in Columbia Pictures' IDES OF MARCH.

The Ides of March.

Regie: George Clooney. Met: Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, George Clooney. ***

De democratische gouverneur Morris (George Clooney) is op campagne in de staat Ohio. Hij verschijnt in talkshows en laat zijn gezicht zien op universitaire campussen en probeert zo stemmen te winnen, zodat hij zijn uitdager nipt zal verslaan in de voorverkiezing (primary).

In een sterke scène geeft Morris een opzwepende speech, de camera blijft echter vooral achter het podium. We horen flarden van de toespraak en zijn getuige van een onderonsje tussen campagneleider Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) en Morris’ persvoorlichter Stephen Meyers (aanstormend talent Ryan Gosling). Het maakt duidelijk dat The Ides of March zich achter de schermen afspeelt, in het campagnekantoor en in rommelige achterkamertjes. Hoewel Clooney een belangrijke bijrol heeft, gaat de film over zijn voorlichter Meyers, die een blind geloof heeft in Morris. Een vertrouwen dat beschaamd wordt. Binnen korte tijd – te kort om geheel geloofwaardig te zijn – maakt zijn idealisme plaats voor desillusies en cynisme.

Het verrast niet dat Clooney, in zijn vierde film als regisseur, uitstekende prestaties aan zijn cast ontlokt; ook de effectieve montage tussen wat zich voor en achter de schermen afspeelt en het bij vlagen duistere uiterlijk van de film zijn dik in orde. Jammer dat hij weinig nieuws meldt over politiek.

André Waardenburg

    • André Waardenburg