Chelsea overklast Genk van coach Mario Been

Het gat tussen rijke en de mindere clubs in de Champions League lijkt met het jaar groter te worden. Kenmerkend voor het krachtsverschil was gisteravond op Stamford Bridge de 5-0 zege van Chelsea op Racing Genk.

De kampioen van België creëerde niet één doelkans tegen de nummer twee van Engeland en stond bij rust al met 4-0 achter. De Nederlandse trainer Mario Been, die eerder dit jaar bij zijn jeugdliefde Feyenoord werd afgedankt, leed de vierde nederlaag op rij met Racing Genk.

De Belgische titelhouder is dit seizoen in de nationale competitie nog voortvarend gestart, maar intussen naar de middenmoot afgezakt, met tien punten achterstand op koploper Anderlecht. In het internationale voetbal heeft Racing Genk – een fusieclub uit 1988 van Thor Waterschei en Winterslag – nooit veel kunnen uitrichten.

Trainer Been manoeuvreerde zijn elftal vooraf in de underdogpositie door te verklaren dat hij wilde „gaan genieten” op Stamford Bridge. Echt leuk zou het vor de Belgische ploeg niet worden gisteravond. In de Vlaamse pers is de positie van de Rotterdamse coach vanmorgen al ter discussie gesteld.

Tegen Chelsea, dat meer dan het tienvoudige kan uitgeven aan spelersmateriaal, was sprake van een kat-en-muisspel. De Spanjaard Fernando Torres scoorde binnen een half uur twee keer voor The Blues, nadat de Portugees Raul Meireles de score in de openingsminuten had geopend. De Servische verdediger Branislav Ivanovic en de Ivoriaanse aanvaller Salomon Kalou waren ook trefzeker.

Eén voordeel van de oorwassing in Londen: Been en Genk kunnen zich door de uitzichtloze positie in de Champions League gaan richten op de binnenlandse wedstrijden. Met één punt uit drie duels lijkt de voorlaatste plaats en daarmee kwalificatie voor de Europa League het hoogst haalbare voor de ploeg van Been. Concurrent voor een plek in dit ‘troosttoernooi’ is Valencia, dat twee punten heeft.

Deze Spaanse club verloor in de andere wedstrijd in groep E met 2-1 bij Bayer Leverkusen. Valencia kwam in Duitsland via een doelpunt van Jonas nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft zetten André Schürrle en Sidney Sam het duel op zijn kop. Chelsea (zeven punten) en Leverkusen (zes) lijken de knock-outfase niet meer te kunnen ontgaan.

In groep H is ook sprake van een financiële en dus sportieve tweedeling. De voetbalgrootmachten FC Barcelona en AC Milan zijn veel rijker en daarom veel succesvoller dan het Tsjechische Viktoria Plzen en het Wit-Russische Bate Borisov. De Oost-Europese clubs mogen in de Champions League onderling uitmaken welke ploeg als derde eindigt en daarmee na de winterstop in de Europa League mag instromen.

Milan won in San Siro met 2-0 van Bate Borisov. Zlatan Ibrahimovic en Kevin-Prince Boateng maakten de doelpunten voor de rossoneri. Bij Milan stond Mark van Bommel in de basis, begon Urby Emanuelson als bankzitter en zat de geblesseerde Clarence Seedorf op de tribune. Titelverdediger Barcelona won thuis met 2-0 van Viktoria Plzen. Andres Iniesta en David Villa scoorden.

Door de overwinningen van Milan en Barcelona blijft de stand in poule H ongewijzigd. Beide clubs hebben na drie wedstrijden zeven punten. Borisov en Plzen hebben elk één punt. In de volgende speelronde kunnen Milan en Barcelona zich al plaatsen voor de achtste finales.

Apoel Nicosia is de uitzondering op de regel dat het grote geld allesbepalend is in het internationaal voetbal. De club uit Cyprus gaat aan kop in groep G. Apoel Nicosia speelde gisteravond met 1-1 gelijk bij Europa-Leaguewinnaar FC Porto. Hulk zette de Portugese ploeg snel op voorsprong, even later was de stand dankzij Ailton alweer gelijk. Apoel heeft vijf punten, Zenit en Porto hebben er vier, Shakhtar heeft er twee.

In groep F behaalde Arsenal, dat slecht presteert in de Engelse competitie, zijn tweede zege in de Champions League. De club van Robin van Persie won door een late treffer van Aaron Ramsey met 1-0 bij Olympique Marseille. Arsenal (zeven punten) nam de koppositie over van Marseille (zes). Olympiakos Piraeus is derde met drie punten. Dortmund is laatste met één punt uit drie duels.