Britney in Ahoy: concert, levende muziekclip of seksshow?

Britney tijdens haar optreden in Ahoy. Foto: YouTube / Lisjaax

Gisteravond deed Britney Spears met haar Femme Fatale-wereldtour Ahoy aan. Het was voor het eerst in zeven jaar dat de voormalige tienerster een concert in Nederland gaf. Alhoewel, een concert? De recensenten zijn er nog niet echt over uit waar ze naar hebben staan kijken.

In NRC Handelsblad schrijft Jan Vollaard vanmiddag dat er dan ook geen enkele moeite is gedaan om het op een traditioneel popconcert te laten lijken.

“Eén enkele muzikant met toetsenborden en een laptop stuurt alle muziek aan en veelvuldig gebruik van vooropgenomen videobeelden maakt het onmogelijk om te zeggen wat op tape staat, en wat live wordt gezongen. Het doet er ook niet toe, want Britneys ontwapenende aanwezigheid is genoeg om haar liedjes in steeds andere aankleding op het hydraulisch in elkaar schuivende en op en neer bewegende podium te brengen.”

De #playbackshow was natuurlijk te verwachten, maar toch stond Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer versteld van het optreden, zo twitterde hij:

Twitter avatar gijsbertkamer Gijsbert Kamer Heb in 19 jaar VK veel flauwekul voorbij zien trekken. Maar Britney Spears deed me vanavond toch versteld staan. #playbackshow

Aan vk.nl legde hij uit dat hij toch meer had verwacht. Kamer:

“Er gebeurde helemaal niets in de zaal. Men stond erbij en keek ernaar. Het optreden duurde een uurtje, er waren twee toegiften en dat was het. Ondertussen had ze wel de tijd om zich vier keer om te kleden.”

En je kan je natuurlijk druk maken om de playbackshow van Britney…

Twitter avatar wernerschlosser Werner Schlosser Britney was tof… Alles was live gedanst!

…maar in Metro vertellen de fans, die ondanks dat het concert niet uitverkocht was uren in de rij hebben gestaan, dat het erbij hoort:

“Iedereen weet dat ze playbackt”, vertelt een mannelijke fan van het popidool. “Dat maakt ons helemaal niet uit, maar het gaat om de show!” - Metro

http://www.youtube.com/watch?v=IO4OZaVBHzU

En voor die show wordt volgens Metro alles uit de kast getrokken: auto’s, gevangeniskooien, kano’s, vuurwerkpijlen en schommels. Sp!ts spreekt van een “zorgvuldig geregisseerde levende videoclip met publiek erbij”. Overtuigend is het echter niet, volgens de recensie op Nu.nl:

De hele show is uitbundig, excessief en soms onnodige seksueel getint - maar dat is een omschrijving die ook opgaat voor Britney Spears zelf. Bovendien leidt dit alles enorm af van de muziek. Wie goed kijkt, ziet slechts twee muzikanten op de bühne. En dan ook nog weggestopt achter een boel elektronica. - Nu.nl

http://www.youtube.com/watch?v=tOKnCZbyvzs

En hoewel er genoeg fans zijn die hebben genoten van de show van Britney…

Twitter avatar ilana1985 ilaantje Britney spears in ahoy was echt toppie samen met m,n zussie geweest!! http://t.co/IvPvoyax

…was het vooral Britney zelf die genoot. En dat was al heel wat in vergelijking met vorige optredens, aldus Sp!ts:

Grootste pluspunt is dat Britney het zelf nog best leuk lijkt te vinden. Waar ze er voorheen nog wel eens als een verloren figurant in haar eigen show bij liep, slaagt ze er nu anderhalf uur lang in het middelpunt van de aandacht te blijven. - Sp!ts

En dat ze zelf beter in haar vel zit is volgens De Telegraaf een lichtpuntje. Wie weet komt het bij de volgende wereldtour goed:

Dat ze zo weinig zong was jammer, maar dat het aanzienlijk beter met haar gaat dan enkele jaren geleden daar hebben we op termijn meer aan. Dat was in Ahoy best te zien. Volgende keer willen we het ook weer horen. - De Telegraaf

Ondanks alle kritiek krijgt de show van Britney van NRC-recensent Jan Vollaard toch drie sterren:

“Ze is het meisje van hiernaast dat mede dank zij haar getroebleerde privéleven iets aandoenlijks heeft behouden. Met haar dunne en geknepen stemmetje is ze het middelpunt van een mechanisch strakke show.”

Meer beelden van het optreden van Britney? YouTube staat er vol mee.

    • Lex Boon