beeldende kunst

Grafisch Geluk

Een expositie in Museum Hilversum geeft een overzicht van honderd jaar Nederlandse grafische vormgeving. Te zien zijn politieke en reclameaffiches en verpakkingen. Affiches uit de hoogtijdagen van het Nederlands ontwerp door onder meer Wim Crouwel, Dick Bruna, Otto Treumann, Willem Sandberg en Dick Elffers. En een selectie uit het werk van de huidige generatie ontwerpers waarbij experiment en ambacht een belangrijke rol spelen: met o.a. Hansje van Halem, René Knip en Harmen Liemburg.

T/m 5 febr, Kerkbrink 6. www.museumhilversum.nl

Lucid Dreaming

Nina Yuen (1981) brengt in haar films een dromerige wereld in beeld. Weemoedig probeert ze haar eigen gedachten te laten zegevieren over de vergankelijkheid. In haar nieuwste film Juanita (2010) geeft Yuen zich over aan de vloed in de oceaan, die niet alleen haar zwarte haar en jurk doordrenkt, maar haar tussen de rotsblokken uitgestrekte lichaam helemaal overspoelt, zelfs overweldigt.

Lucid Dreaming in het Stedelijk Museum Schiedam is de eerste museale solotentoonstelling van Nina Yuen in Nederland. Ze maakte een installatie rond vier filmperformances.

22 okt t/m 27 nov, Hoogstraat 112-114. www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Charlotte Dumas

Een serie foto’s over Italiaanse werkhonden bracht de Nederlandse fotografe Charlotte Dumas (1977) op het spoor van een nieuwe reeks portretten van honden die na de aanslagen op 11 september 2001 in New York werden ingezet. Dumas zocht de vijftien, inmiddels gepensioneerde, honden op tijdens een reis door de VS en legde ze vast in een serie portretten. Dumas fotografeert dieren en portretteert hen zo dat de mens zich erin kan herkennen. Al Lavoro!, de serie van Italiaanse werkhonden, én de reddingshonden van 11 september hangen samen in Schunck, Heerlen.

22 okt t/m 27 nov, Bongerd 18. www.schunck.nl

Panta Rhei

De expositie Panta Rhei – Het Verborgen Leven Van De Dingen onderzoekt onze band met de voorwerpen die ons omringen en nodigt de bezoeker uit op een andere manier naar de ‘dingen’ te kijken. Alledaagse voorwerpen worden van oudsher in kunstwerken afgebeeld. De sculpturen en installaties van veertien internationale kunstenaars in het Bonnefantenmuseum Maastricht en Landcommanderij Alden Biesen (België) bieden een nieuwe invalshoek om naar de dingen om ons heen te kijken. Met o.a. Fransje Killaars, Mario Merz, Atelier van Lieshout en Lily van der Stokker.

T/m 4 dec, Av Ceramique 250 en Kasteelstraat 6. www.bonnefanten.nl, www.alden-biesen.be

Lisa Walker

Het Cobra Museum in Amstelveen laat op een expositie nieuw werk zien van de Nieuw-Zeelandse Lisa Walker (1967). Haar draagbare assemblages, vooral grote halssieraden, zijn gebaseerd op het idee van hergebruik van overbodige en afgedankte spullen die zij koopt op markten en via internet. Maar ook gaat haar werk altijd over de vraag wat een sieraad eigenlijk is.

T/m 11 dec, Willem Sandbergplein. www.cobra-museum.nl