Barricades Kosovo weg

NAVO-soldaten zijn in het noorden van Kosovo, langs de grens met Servië, begonnen met het opruimen van wegversperringen die daar door Serviërs waren opgeworpen.

In een aantal gevallen werd traangas gebruikt om Servische betogers weg te krijgen, maar een woordvoerder van Kfor, de NAVO-eenheid in Kosovo, zei vanmorgen dat de ingreep tot nu toe zonder grote incidenten is verlopen. Woordvoerder Uwe Nowitzki zei niet hoeveel barricades zijn opgeruimd. De NAVO heeft enkele tientallen pantservoertuigen en bulldozers ingezet.

Afgelopen zomer hadden Servische betogers zestien barricades opgeworpen op wegen bij twee grensposten. Zij protesteerden daarmee tegen plannen om die grensposten te bemannen met douane-agenten uit Kosovo. Servië erkent de onafhankelijke van zijn voormalige provincie Kosovo niet.

In Belgrado riep president Tadic de Servische demonstranten op geen geweld te gebruiken. „Lokale leiders moeten alleen in het belang van het volk werken [...] en niet onder de invloed van sommige (Servische) politieke partijen.” Waarnemers zien dit als een teken dat Tadic afstand neemt van Servische hardliners in Kosovo, mede met het oog op zijn streven om Servië lid van de Europese Unie te maken. (Reuters, AFP)