Alcohol terug bij pomp

Na elf jaar afwezigheid keert bij vijf pompstations alcohol illegaal terug in de schappen. De belangenvereniging hoopt op een proefproces.

Op vijf tankstations door het hele land wordt vanaf volgende maand illegaal alcohol verkocht. De belangenvereniging van tankstationhouders Beta vindt het verbod op alcoholverkoop onzin en wil met burgerlijke ongehoorzaamheid een proefproces uitlokken, zo heeft voorzitter Ewout Klok gezegd.

Sinds 1 november 2000 mogen pomphouders geen alcohol meer verkopen. Daardoor zijn ze volgens Klok miljoenen euro’s misgelopen. De regering vond het geen goed idee alcohol aan verkeersdeelnemers te verkopen. „We hebben lang geprobeerd het verbod ongedaan te krijgen, maar we zijn steeds van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Klok.

Daarom is vorige week besloten op vijf locaties bier en witte en rode wijn te gaan verkopen. Dat gaat gebeuren in pompstations in de buurt van Amsterdam, Rotterdam, Winterswijk, Hoogeveen en het Friese Zurich. Uiteindelijk willen de pomphouders ook sterke drank gaan verkopen.

Er wordt niet meteen op alle stations in het land alcohol verkocht. Klok: „Zoveel boetes kunnen we niet betalen.” (Novum)