Zo viel voor hem gewoon niet te werken

Erwin Koeman was bij Utrecht niet tevreden met zijn werkomgeving en stapte op.

Hij moest zijn gevoel volgen, ook al is het „een flinke deuk in mijn carrière”.

Erwin Koeman heeft bij de beslissing om FC Utrecht onmiddellijk als trainer te verlaten vooral zijn gevoel laten spreken. „Ik kan mijn ei niet kwijt. Ik verlang honderd procent bezieling, maar constateer die bij mezelf niet meer. Op dit moment passen FC Utrecht en ik niet bij elkaar”, zei Koeman gistermiddag op een persconferentie in het Utrechtse stadion Nieuw Galgenwaard.

De vertrokken hoofdtrainer, die voor de zomer werd aangetrokken om de club weer naar de subtop van de eredivisie te brengen, gaf als directe reden voor zijn plotselinge afscheid de matige werkomstandigheden op trainingscomplex Zoudenbalch, vlak naast de Galgenwaard. „Het gaf geen veilig gevoel voor spelers. Alles en iedereen loopt daar door elkaar heen. Daar heb ik me enorm aan geërgerd. Kleine irritaties worden grote irritaties. Ik kan mezelf niet voor de gek blijven houden. Dat is de reden dat ik heb gezegd: ik kan zo niet verder.”

Koeman neemt het zichzelf vooral kwalijk dat hij niet goed op de hoogte was van de werkomstandigheden op het trainingscomplex voordat hij dit voorjaar zijn contract ondertekende. „Ik miste faciliteiten om professioneel te werken. Ik ben geen lastige, veeleisende vent wat betreft faciliteiten. Maar ik wil wel rust, een prettige sfeer en enige privacy. Dat heb ik vanaf mijn eerste dag duidelijk gemaakt.”

Bij FC Utrecht had Erwin Koeman, die eerder hoofdcoach was bij RKC Waalwijk, Feyenoord en het Hongaarse elftal, een contract voor een jaar en de oud-international realiseert zich dat hij met zijn stap „imagoschade” oploopt . „Het is op zijn minst een flinke deuk in mijn carrière. Toch moest ik dit doen. Ik had ook het geld kunnen opstrijken. Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben Erwin Koeman en die wil ik graag blijven.”

Hij zei heel enthousiast en met vechtlust en ambitie bij Utrecht aan de slag te zijn gegaan, nadat trainer Ton du Chatinier was ontslagen wegens tegenvallende prestaties. „Er stond een goed elftal, maar nadat ik had getekend, vertrokken de vier beste spelers uit de selectie. Ik moest mijn ambities bijstellen.” Tussen FC Utrecht en Koeman ontstonden spanningen toen de club in de zomer belangrijke spelers als Dries Mertens, Kevin Strootman, Ricky van Wolfswinkel en doelman Michel Vorm verkocht.

De leiding van FC Utrecht toonde zich gisteren „verrast” door de stap van Koeman. „Zeker de reden waarom”, zei algemeen directeur Wilco van Schaik. De clubleiding kreeg maandag van Koeman te horen dat hij zijn contract wilde inleveren. Van Schaik vroeg hem daarbij expliciet of het „akkefietje” met het huren van Rodney Sneijder van Ajax – Koeman voelde zich daarbij gepasseerd – een rol had gespeeld. Van Schaik: „Nee, antwoordde Erwin. Het had allemaal met zijn werkomgeving te maken. Een unieke situatie voor ons als club. Geen trainer die gewoon blijft zitten. Erwin gaat ons verlaten en dat is jammer.”

Technisch directeur Foeke Booy gaf gisteren toe dat de belasting van trainingscomplex Zoudenbalch groter is geworden. „Dat hebben we zien aankomen. We hebben plannen dat te verbeteren, maar dat vergt tijd.”

Koeman wordt vervangen door assistent-trainer Jan Wouters, die gisteren al de training leidde. De zeventigvoudig international zal worden geassisteerd door Rob Alflen, die overkomt van Jong FC Utrecht. Beiden zijn ras-Utrechters en voetbalden bij FC Utrecht en Ajax. Hoewel Wouters, ploeggenoot van Erwin Koeman op het EK van 1988, vooral veel ervaring heeft als assistent-trainer, was hij drie keer eerder hoofdcoach. In 1998 was hij de opvolger van Marten Olsen bij Ajax, bij PSV nam Wouters in 2006 de taken over van de vertrokken Ronald Koeman en vorig seizoen was hij interim-trainer bij Utrecht na het ontslag van Du Chatinier.

Volgens technisch directeur Booy kan Wouters het seizoen afmaken als hoofdcoach bij de club, die na negen speelronden op de tiende plaats staat in de eredivisie. „We gaan gaandeweg het seizoen evalueren en bekijken of Wouters volgend seizoen kan doorgaan.”