Weer

De afgelopen 24 uur stroomde opmerkelijk koude lucht uit over Nederland, rechtstreeks afkomstig uit het poolgebied. Zo vroor het op slechts 5 kilometer hoogte vandaag ruim 30 graden. Ook nabij het aardoppervlak was het koud voor de tijd van het jaar. Door het grote verschil met grotere hoogte konden in de onstabiele atmosfeer gemakkelijk pittige buien ontstaan.

Vannacht vallen de buien voornamelijk in de kustprovincies. Morgen zijn ook elders nog een paar buien te verwachten. Met middagtemperaturen van 10 of 11 graden is het koud voor de tijd van het jaar. De wind is meest matig uit westelijke richting.

Vrijdag trekt een hogedrukgebied via Duitsland naar Oost-Europa. Hierachter komt de aanvoer van drogere lucht op gang, maar vrijdag komen er vooral in het westen nog wolkenvelden voor. Het is wel overal droog. Met een graad of 11 blijft het fris.

Na een vrij koude nacht met minima tot dicht bij het vriespunt schijnt zaterdag de zon overal onafgebroken. Bij een matige zuidenwind wordt het echter niet warmer dan 12 graden.

Zondag en maandag houdt het zonovergoten herfstweer aan. Bovendien wordt het wat minder fris, met temperaturen van 13 tot 15 graden.