Voorspelbaar politiek demasqué van Clooney

scene uit de film The Ides of March (2011) FOTO: Independent Films

The Ides of March. Regie: George Clooney. Met: Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, George Clooney, Evan Rachel Wood. In: 29 bioscopen.

De democratische gouverneur Morris (George Clooney) is op campagne in de staat Ohio. Her en der probeert hij stemmen te winnen, zodat hij zijn uitdager nipt zal verslaan in de voorverkiezing (primary). Hij verschijnt in talkshows en laat zijn gezicht zien op universitaire campussen, waar hij vol vuur zijn liberale idealen uitdraagt, met ideeën die dicht bij Obama staan – zelfs de campagneposter waarop Morris staat afgebeeld doet sterk denken aan het iconische affiche van Obama’s gezicht.

Deze man doet geen water bij de wijn. Als zijn campagneleider voorstelt een deal te sluiten met een senator, weigert hij. Hij heeft een hekel aan de man. Dan maar niet de extra stemmen die hij meebrengt in ruil voor een ministerschap.

In een sterke scène geeft Morris een opzwepende speech, met een enorme Amerikaanse vlag op de achtergrond. Maar de camera blijft meestal achter het podium. We horen slechts flarden van de toespraak en zijn vooral getuige van een onderonsje tussen campagneleider Paul Zara (Philip Seymour Hoffman) en Morris’ persvoorlichter Stephen Meyers (Ryan Gosling). Het moment maakt duidelijk dat The Ides of March, de vierde film van George Clooney als regisseur, zich achter de schermen afspeelt, in het campagnekantoor en de rommelige achterkamertjes waar gesmoesd kan worden.

Hoewel Clooney een belangrijke bijrol heeft, gaat de film over zijn persofficier Meyers (aanstormend talent Ryan Gosling). Meyers heeft een blind geloof in Morris, een vertrouwen dat beschaamd zal worden. Binnen kort tijdsbestek – te kort om geheel geloofwaardig te zijn – maakt zijn idealisme plaats voor desillusies en cynisme.

The Ides of March is de verfilming van het toneelstuk Farragut North van Beau Willimon over het moderne politieke spel waar loyaliteit een vloeibaar begrip is en vriendschap niet bestaat. Maar de personages grijpen ook terug op de Grieks tragedie, waarin helden altijd een fatale tekortkoming hebben die hen opbreekt. Het verrast niet dat acteur Clooney uitstekende prestaties aan zijn cast ontlokt; ook de effectieve montage tussen wat zich voor en achter de schermen afspeelt en het bij vlagen duistere uiterlijk van de film zijn dik in orde. Jammer dat hij weinig nieuws meldt over politiek.

André Waardenburg

    • André Waardenburg