Van Agt ‘teleurgesteld’ over uitblijven eretitel Minister van Staat

Dries van Agt, van 1977 tot 1982 minister-president van drie achtereenvolgende kabinetten, op archieffoto uit 2007. Foto NRC / Vincent Mentzel

Dries van Agt had best graag de eretitel Minister van staat gekregen. De oud-premier is “teleurgesteld” dat de eer die bijvoorbeeld Wim Kok en Ruud Lubbers ten deel viel aan hem voorbij ging.

In het Nederlands Dagblad zegt de CDA-prominent dat hij wel vermoedens heeft over de redenen waarom hij gepasseerd is. “Ik heb daar wel ideeën over, maar dat is ook het laatste wat ik er over zeggen mag”, tekent het christelijk dagblad op uit de mond van Van Agt.

De titel Minister van Staat wordt door de koningin en op voordracht van de ministerraad toegekend aan voormalige politici of staatslieden. Kok en Lubbers werden binnen een jaar na hun aftreden benoemd. Jan Peter Balkenende niet. Een Minister van Staat kan in gevallen als bijvoorbeeld een kabinetsformatie door de koningin worden geraadpleegd.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat er geen criteria zijn voor het verkrijgen van de eretitel, meldt het Nederlands Dagblad. D66 wil nu opheldering: zonder duidelijkheid waarom iemand wel of niet benoemd wordt dreigt het gevaar van willekeur.

Kamerlid Gerard Schouw zegt in de krant dat de schijn moet worden voorkomen dat persoonlijke voorkeuren van de koningin meespelen. Nederland kent naast Kok (PvdA) en Lubbers (CDA) nog vier Ministers van Staat die in leven zijn: Frits Korthals Altes (VVD), Jos van Kemenade (PvdA), Hans van den Broek en Pieter Kooijmans (beiden CDA).