Uitgelicht

Film

Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006, VS). Zuinig ontvangen film over de Oostenrijkse aartshertogin die de Franse revolutie niet overleefde, verzuipt bijna in overdaad. Kostuums en decors zijn weelderig en de vertrekken van Versailles schreeuwen om aandacht. Ondergesneeuwde stelling van Coppola wil dat Marie Antoinette een giechelig meisje was dat liever de liefde dan politiek bedreef. Met Kirsten Dunst.Canvas, 20.40-22.35u.

Two Can Play That Game (Mark Brown, 2001, VS). Babbelzuchtige komedie in de traditie van Sex and the City, maar met allemaal zwarte vrouwen. RTL5, 22.40-00.30u.

Les chevaliers du ciel / Sky Fighters (Gérard Pirès, 2005, Frankrijk). Top Gun-variant van de Franse actieregisseur Pirès (Taxi).RTL7, 23.30-01.30u.

Morvern Callar (Lynne Ramsay, 2002, Engeland). In haar tweede film (na Ratcatcher) kiest de Schotse regisseuse opnieuw voor sfeer. Over een 21-jarige vrouw (Samantha Morton) die na de zelfmoord van haar vriend een punt probeert te zetten achter haar verleden. Weinig verbale uitleg, veel wonderschone, pregnante beelden.BBC 1, 01.00-02.35u.

Bluebird (Mijke de Jong, 2004, Nederland). In Berlijn voor beste jeugdfilm bekroonde telefilm kreeg bescheiden bioscooproulement en is veel meer dan een effectieve voorlichtingsfilm over pesten in de brugklas. Fijnzinnig scenario van Helena van der Meulen geeft geen verklaring voor het feit dat 13-jarige, schrandere Merel (Elske Rotteveel) opeens gepest wordt. Morgen, Ned.2, 15.30-16.45u.

Informatief

Labyrint: Darmen. Er zitten meer dan honderd miljoen zenuwcellen in onze darmen. En tien keer zoveel bacteriën als cellen in ons hele lichaam. Samen wegen darmen anderhalve kilo. Er zijn aanwijzingen dat onze darmflora ons gedrag kan beïnvloeden – muizen met de juiste bacteriën in hun darmen zijn minder bevattelijk voor stress, angsten en depressies. Verschillende typen darmflora bepalen wellicht of we gevoelig zijn voor bepaalde ziektes of voor de ontvankelijkheid voor een medicijn. Sommige mensen proberen dan ook hun darmflora te veranderen met een darmfloratransplantatie.Ned.2, 20.50-21.20u.

Horizon: Faster than the speed of light? Vorige maand maakte het CERN bekend dat neutrino’s misschien sneller reizen dan het licht. Als dat inderdaad zo mocht zijn, dan sneuvelt Einsteins relativiteitstheorie. In deze film onderzoekt professor Marcus du Sautoy (fellow van New College, Oxford) deze aankondiging. In begrijpelijke taal legt hij de natuurkunde uit zoals wij die kennen, hoe die nu onder vuur ligt en waarom dat van belang is.BBC 2, 22.00-23.00u.

Panorama: Britain’s child beggars. Reportage over uit Roemenië afkomstige zeer jonge kinderen die elke dag in Groot-Brittannië de straat op worden gestuurd om te bedelen. Dat blijkt een lucratieve bezigheid: sommigen van hen oogsten dagelijks honderden ponden. De bedelbendes kunnen er in Roemenië riant van wonen.BBC 1, 22.00-23.00u.

Der Fall Borgia. Incest en andere seksuele bandeloosheid, corruptie, broedermoord – paus Alexander VI, geboren Roderic Llançol i Borja in Valencia (1431-1503), heeft niet bepaald een vlekkeloze reputatie. Tijdgenoten als Girolamo Savonarola klaagden al over zijn zedeloosheid (de paus hield er een aantal maîtresses op na en onderhield ten minste zes onwettige kinderen) en Niccoló Machiavelli had deze kerkvader in gedachten bij het schrijven van Il Principe. In deze documentaire werpen experts in de geschiedenis van de Renaissance hun licht op de familie Borgia en op deze donkere periode in de Europese geschiedenis. ZDF, 22.25-23.10u.

Fatale beloften. Na drugs en wapensmokkel is mensenhandel de grootste illegale economie. Regisseur Kat Rohrer werkte drie jaar aan deze film en reisde door de Oekraïne, Slowakije, Oostenrijk en de VS. Aan de hand van de verhalen van slachtoffers van mensenhandel, interviews met politici, vertegenwoordigers van hulporganisaties en woordvoerders als Emma Thompson en Gloria Steinem geeft de film een kijkje in de realiteit van de mensenhandel. De belevenissen van slachtoffers en activisten tegenover de retoriek van politici en experts die zeggen dat ze belangrijke stappen hebben gezet in de bestrijding van deze misdaad, terwijl de handel gewoon doorgaat.Ned.2, 23.45-00.45u.

Radio

Hoe word ik Brel-kenner in één nacht? Vier uur muziek van, en gesprekken over de Belgische zanger Jacques Brel (1929-1978), rechtstreeks uit Café Desmet in Amsterdam. Theodor Holman draait de platen en praat met Brel-biograaf Mohamed el-Fers over Brel en de vrouwen, zijn mannenvriendschappen, zijn tragiek en zijn kracht. Sjors van der Panne en Filip Jordens zingen een aantal van Brels liedjes. Radio 1, 02.02-06.00u.