Turkse president zweert wraak na aanval - PKK claimt verantwoordelijkheid

Hakkari province Patrouillerende Turkse troepen in de provincie Hakkari in juni 2010. In de overwegend Koerdische provincie werden vannacht politie- en legerposten aangevallen. Foto AFP / Anatolian News Agency

De Turkse wraak voor de aanvallen van Koerdische rebellen vannacht “zal groot zijn”. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül gezegd tegen verslaggevers van persbureau Reuters. Gül:

“Niemand moet dit vergeten. Diegenen die ons pijn hebben gedaan zullen een grotere pijn moeten doorstaan. Diegenen die denken dat ze onze staat zullen verzwakken met deze aanvallen of denken onze staat aan te passen, zullen zien dat de wraak voor deze aanvallen zeer groot zal zijn.”

PKK claimt verantwoordelijkheid

Bij de aanvallen op politie- en legerposten in het zuidoosten van Turkije kwamen 26 militairen om het leven. De aanvallen zijn opgeëist door de militante Koerdische beweging PKK.

De Turkse premier Erdogan heeft lat en weten dat Turkse commando’s de grens met Irak overgestoken in hun jacht op de daders van de aanslagen. Hij spreekt van een ‘achtervolging’. Ook gaat de Turkse inval in het Koerdische gebied gepaard met hulp van gevechtsvliegtuigen en -helikopters, die aanvallen uitvoeren op Koerdische doelen.

Volgens functionarissen zijn bij de tegenaanval minstens 15 Koerdische militanten gedood.

‘Opgelaaide strijd verbonden met onderhandelingen over grondwet’

Onze correspondent Bram Vermeulen schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat Koerdische militante groeperingen als de PKK de afgelopen weken de aanvallen op leger en politie aanzienlijk hebben opgevoerd. Vermeulen:

“Die strijd lijkt verbonden met de onderhandelingen over een nieuwe grondwet die deze week zijn begonnen in het Turkse parlement. Verandering van de grondwet, die stamt uit de militaire dictatuur van begin jaren tachtig, is het belangrijkste programmapunt van de regering. Premier Erdogan hoopt op de steun van de belangrijkste Koerdische partij, de BDP. Niet toevallig werd deze week begonnen met het doceren van de Koerdische taal op een universiteit. Militante Koerdische groeperingen is er alles aan gelegen om dit onderhandelingsproces te torpederen.”

In 2008 was er voor het laatst een groot Turks grondoffensief in Irak.


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon