Turkse leger achtervolgt Koerden over grens Irak

Enkele honderden Turkse soldaten zijn vanochtend de grens met Irak overgestoken. Zij achtervolgden Koerdische strijders die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks aanslagen waarbij vannacht 26 Turkse militairen zijn gedood. Turkse gevechtsvliegtuigen bombarderen stellingen van de militante (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, in de bergen in het noorden van Irak. Volgens de Turkse regering houden zich daar ten minste 2.000 Koerdische strijders op.

Koerdische strijders vielen gisteravond laat op acht verschillende plekken in de provincie Hakari politie- en legerposten aan. Dat gebeurde in de dorpen Cukurca en Yüksekova, vlakbij de Turkse grens met Iran en Irak, die vaak het toneel zijn van gevechten tussen leger en Koerden.

Het is niet voor het eerst dat Turkse militairen de grens met Irak oversteken om aanvallen uit te voeren op de PKK. In 2008 was het laatste grote grondoffensief. Er is in de afgelopen weken veel gespeculeerd over een nieuw Turks grondoffensief in het noorden van Irak. Begin deze week werden Koerdische dorpen rond de kampen van de PKK al leeggehaald, kennelijk vooruitlopend op een grote legeroperatie. Het Turkse leger bombardeert sinds augustus met grote regelmaat stellingen van de PKK in Irak.

Koerdische militante groeperingen als de PKK hebben de afgelopen weken de aanvallen op leger en politie aanzienlijk opgevoerd. Die strijd lijkt verbonden met de onderhandelingen over een nieuwe grondwet die deze week zijn begonnen in het Turkse parlement. Verandering van de grondwet, die stamt uit de militaire dictatuur van begin jaren tachtig, is het belangrijkste programmapunt van de regering. Premier Erdogan hoopt op de steun van de belangrijkste Koerdische partij, de BDP. Niet toevallig werd deze week begonnen met het doceren van de Koerdische taal op een universiteit. Militante Koerdische groeperingen is er alles aan gelegen om dit onderhandelingsproces te torpederen.

De PKK beëindigde begin dit jaar het eenzijdig staakt-het-vuren. Hoewel de Turkse regering officieel zegt niet te onderhandelen met terroristen, is er dit jaar verscheidene malen contact geweest. De PKK strijdt niet langer voor een onafhankelijk Koerdistan, maar wil zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije, zoals de Koerden dat hebben in het noorden van Irak. Tussen Koerdische strijders onderling heerst grote onenigheid over de koers en de strijdmethoden. Sinds begin jaren tachtig zijn bij de gevechten meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen.