Tunesische fundamentalisten: weer revolutie bij verkiezingsfraude

De leider van Ennahda, Rached Ghannoushi, vanmiddag op een persconferentie in Tunis. Foto AP / Francois Mori

Als de Tunesische verkiezingen van aanstaande zondag niet eerlijk verlopen, zijn de Tunesische moslimfundamentalisten klaar voor een nieuwe revolutie. Dat zei de leider van de Tunesische islamisten vanmiddag op een persconferentie.

Rached Ghannoushi, die leiding geeft aan Ennahdapartij, zei dat er “een risico” is dat de resultaten van de verkiezingen zullen worden gemanipuleerd. Hoewel hij niet expliciet maakte waarom hij dat denkt, suggereerde hij dat elementen uit het oude regime van de verdreven president Ben Ali mogelijk op fraude uit zijn. Ghannoushi zei dat hij en zijn partijgenoten in het geval van verkiezingsfraude klaar staan “om nog tien regeringen af te zetten als dat nodig is”.

Ennahda is een moslimfundamentalistische partij die onder het strikt seculiere bewind van Ben Ali verboden was. Omdat het de best georganiseerde oppositiebeweging is, verwachten analisten dat Ennahda de verkiezingen van zondag zal winnen. Ghannoushi waarschuwde zijn seculier-liberale tegenstanders vanmiddag om Ennahda niet buiten te sluiten bij verkiezingswinst:

“Het is hun doel om ons te vernietigen. Als de kleinere bewegingen een coalitie tegen Ennahda sluiten terwijl wij de verkiezingen winnen, is dat een klap voor de democratie”.

Ghannoushi sprak op de persconferentie ook verzoenende taal en zei dat zijn partij bereid is een regering van nationale eenheid te leiden “als het Tunesische volk ons hun vertrouwen geeft”. Ennahda streeft volgens Ghannoushi naar een nationale regering die alle partijen in Tunesië kan vertegenwoordigen. Verschillende liberale partijen hebben de laatste weken echter gezegd dat zij geen regering met de moslimfundamentalisten willen vormen.

Spanningen in Tunesië lopen de laatste weken hoog op

De religieuze spanningen in Tunesië zijn de laatste weken voorafgaand aan de verkiezingen van zondag hoog opgelopen. Zo bestormden ultra-orthodoxe salafistische moslims onlangs een universiteit in Tunis en probeerde diezelfde groep het kantoor van een liberaal tv-station aan te vallen. Ook werd het huis van de directeur van het liberale tv-station bekogeld.

De verkiezingen van 23 oktober zijn geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar verkiezingen waarin een vergadering wordt gekozen die de Grondwet van het land moet herschrijven. De verschillende partijen zijn het erover eens dat de vergadering een jaar lang blijft zitten. Aan de verkiezingen, die precies over drie weken plaatsvinden, doen ongeveer 11.000 kandidaten van zo’n 110 politieke partijen mee. Zij binden de strijd aan om de 218 zetels die in de vergadering te verdelen zijn.