Tuinders omzeilen verbod op Roemenen

West-Brabantse tuinders omzeilen het verbod op Roemeense seizoensarbeiders door het werk uit te besteden aan Roemeense bedrijven. Deze bedrijven detacheren Roemeense werknemers die al jaren in de Brabantse tuinbouw hebben gewerkt, maar nu niet meer in Nederland mogen werken als seizoensarbeider. Dat bevestigt land- en tuinbouworganisatie ZLTO.

Roemenen en Bulgaren krijgen sinds 1 juli en tot 2014 in principe geen tewerkstellingsvergunning meer om hier als seizoensarbeider in de land- en tuinbouw te werken. Minister Kamp (Werkgelegenheid, VVD) wil dat tuinders meer gebruik maken van werklozen via Nederlandse uitzendbureaus en arbeiders uit andere EU-landen.

De arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen is de laatste jaren sterk gestegen. Tussen 2009 en 2011 is het aantal geregistreerde arbeidsmigranten uit deze landen in Nederland gestegen van 138.000 naar 196.000, aldus het CBS.

Roemeense bedrijven onttrekken zich aan het aangescherpte beleid, omdat zij werken met eigen werknemers onder het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de EU. De Roemenen zijn goedkoper dan Nederlanders en dragen sociale premies en inkomstenbelasting af in Roemenië. Een verschil met seizoensarbeid is dat de Roemeense hoofduitvoerder het gezag over de werknemers heeft en niet de tuinder.

Ruim twintig boomkwekerijen in de regio Zundert hebben hun rooiwerk dit najaar uitbesteed aan Simfra Invest uit het Roemeense Botoroaga, schrijft het regionale dagblad BN/DeStem vandaag. Het bedrijf zou met vijftig andere kwekers in gesprek zijn. Honderden Roemenen die eerder in Brabant hebben gewerkt, hebben zich aangemeld, zegt Adriaan Veer, agent van Simfra Invest. Veer beschrijft het bedrijf als een „landbouwcoöperatie met vaste werknemers” en ontkent dat er sprake is van „een constructie”. „In de utiliteitsbouw, metaalsector en scheepsbouw wordt al jaren met Roemeense bedrijven gewerkt. Waarom dan niet in de tuinbouw?”

Land- en tuinbouworganisatie ZLTO adviseert tuinders niet met dergelijke Roemeense bedrijven te werken. „Omdat tuinders zich niet mogen bemoeien met de uitvoering en het risico lopen op een zware boete en imagoschade”, zegt woordvoerder Jacqueline Kroon.

De Arbeidsinspectie controleert tuinders die met Roemen werken op hun gezagsrelatie met de uitvoerder en hun arbeidsverleden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.