Trauma- meeuw

Afgelopen donderdag moest een traumahelikopter een noodlanding maken in een weiland nabij Hilversum. De helikopter was in volle vlucht tegen een meeuw gevlogen waarbij de vogel een groot gat in de cockpit had geslagen. Nadat de piloot de schade aan het glas met plakband had gerepareerd, kon de heli zijn vlucht vervolgen. De plakband plakkende piloot sierde vrijdag de voorpagina van De Telegraaf. De meeuw, zo meldden sommige media, overleefde de botsing niet. Maar waar was de dode vogel gebleven?

Twee natuurvrienden uit het Gooi, André van Soest en Pieter Schut, gingen daags na de noodlanding op onderzoek uit en vonden de meeuw in het betreffende weiland achter de Hilversumse Meent. Van Soest en Schut kennen mijn zwak voor dramatische vogeldoden en stelden het kadaver veilig voor de collectie van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Gisteren werd de meeuw geprepareerd. Het is een kokmeeuw (Larus ridibundus), een volwassen wijfje in winterkleed. De aanvaring met de heli veroorzaakte multitrauma: in de vleugels en het karkas is geen botje ongebroken, longen, hart en lever vormen een bloederige massa, snavel en schedel bleven wonderwel onbeschadigd.

De traumameeuw schaart zich nu in Het Natuurhistorisch in het rijtje bekende dode-dieren-met-een-verhaal naast de necro-eend, de Dominomus, de McFlurry-egel, de gulzige aalscholver en de onthoofde kanarie van Kollumerzwaag.