trailerrecensie: Anonymous

Anonymous lijkt op het eerste gezicht een doorsnee kostuumdrama, hoogstens nog wat pompeuzer dan gebruikelijk: veel kaarslicht, rode fluwelen mantels en mannen met lang haar. Maar de film van Roland Emmerich heeft al de nodige controverse opgeleverd in Engeland en de VS, omdat de film beweert dat Shakespeare niet de echte auteur was van al die sonnetten en toneelstukken, waarmee hij volgens de criticus Harold Bloom niet minder dan de ,,uitvinder van de mensheid” was. Veel uitleg over hoe het dan zou zitten (de werkelijke auteur zou ene hertog Edward de Vere zijn) bevat de trailer niet; dat kost te veel tijd. Een spannende onthoofding staat centraal en een fluisterende vrouwenstem die zegt: ,,Nooit zal je naam staan op wat je hebt geschreven.” Nieuwsgierig? Jazeker. Verwacht: 8 december.