Tour 2012: vijf nieuwe cols en veel tijdrijden

Een Tour waar sterke tijdrijders én klimmers kans maken op de zege.

Liefst vijf nieuwe cols hebben de organisatoren van de Tour de France gevonden voor de editie van 2012. De renners krijgen tijdens de 99ste Ronde van Frankrijk wel een bergrit minder voor de kiezen dan dit jaar (vijf in plaats van zes), en er moet bij elkaar 100 kilometer tegen de klok worden gereden, dubbel zoveel als dit jaar.

Maar toch is dit geen Tour op maat voor sterke tijdrijders als Cadel Evans, de winnaar van dit jaar, of Alberto Contador. „In de bergen is voldoende gelegenheid voor de klimmers om een voorsprong op te bouwen”, aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme. De Luxemburgse broers Frank en Andy Schleck of het jonge Franse talent Pierre Roland kunnen dus weer mikken op het podium.

De Tour begint in het Belgische Luik als eerbetoon aan de eerste Belgische winnaar. Odile Defraye won in 1912 de Tour, de eerste van achttien Belgische eindzeges. Al in de derde rit wordt er geklommen, als de Tour op weg naar Boulogne-sur-Mer de Monts du Boulonnais aandoet, waar Sylvain Chavanel Frans kampioen werd.

Nieuw is een rit in de Vogezen, met de prachtige klim naar La Planche des Belles Filles, op de eerste zaterdag. De Tour trekt daarna in de tweede week door de Franse en Zwitserse Jura met drie nieuwe beklimmingen, waaronder de Grand Colombier, die sommige renners wel kennen uit de Ronde van de Toekomst. In de Pyreneeën, die na de Alpen komen in de slotweek, staat de Mur de Péguère voor het eerst op het programma.

De Tour vindt plaats van 30 juni tot 22 juli. In totaal leggen de renners 3.479 kilometer af. (NRC)