Toch blijft scoren lastig voor Ajax

Door de overwinning staat Ajax nu tweede in Groep D.

Het gebrek aan precisie in de afronding moet De Boer zorgen hebben gebaard.

Siem de Jong (2nd R) of Ajax Amsterdam celebrates with teammates after scoring against Dinamo Zagreb during their Champions League soccer match at the Maksimir stadium in Zagreb October 18, 2011. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Ajax moest tegen Dinamo Zagreb een crisis bezweren en slaagde daar met een 2-0 overwinning in het Maksimir Stadion in. De ploeg van trainer Frank de Boer had in meer dan vier weken alleen de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Noordwijk gewonnen. Ajax behaalde in de competitie een punt tegen AZ, FC Twente en PSV en verloor van FC Groningen. In de Champions League had het geen schijn van kans tegen Real Madrid en vergat het te winnen van Olympique Lyon.

Met de overwinning op het tegenvallende Dinamo staat Ajax tweede in groep D van de Champions League, doordat Real met 4-0 won van Olympique. Veel tijd heeft de ploeg van De Boer niet om te genieten van de opsteker. Net als tegen AZ toonde de landskampioen dat het maar moeilijk tot scoren komt. Komende zondag wacht in de competitie de Klassieker tegen Feyenoord.

Net als bij Ajax is het lot van Dinamo dat het zijn meest talentvolle voetballers meteen na hun doorbraak naar het buitenland ziet vertrekken. De afgelopen jaren vertrokken Luka Modric, Niko Kranjcar (beiden Tottenham Hotspur) en Dejan Lovren (Olympique Lyon) bij de dertienvoudig Kroatisch kampioen. Met de huidige generatie speelt de club voor het eerst in twaalf seizoenen in de groepsfase van de Champions League.

Ajax-spion Tonny Bruins Slot bekeek Dinamo in de groepswedstrijd tegen Real Madrid en was onder de indruk van de aanvallende stijl en de fanatieke aanhang, die tegen Ajax was uitgedund wegens een conflict met de clubleiding. Trainer Krunoslav Jurcic, die als voetballer het Nederlands elftal met Kroatië van de derde plaats afhield bij het wereldkampioenschap van 1998 in Frankrijk, beschikt over een mix van routiniers en talent.

Bruins Slot voorspelde een sterk begin van Dinamo en kreeg gelijk. De thuisploeg kreeg in de eerste tien minuten kansen via Fatos Beqiraj en Jerko Leko. Doelman Kenneth Vermeer, hersteld van de blessure die hij opliep tegen AZ, redde. Ook Ajax kreeg een goede mogelijkheid. Siem de Jong schoot naast in de rebound, nadat doelman Ivan Kelava de bal uit een vrije trap van Jan Vertonghen niet onder controle had gekregen.

De Jong, de vervanger van de geblesseerde spits Kolbeinn Sigthorsson, kende een ongelukkige eerste helft, waarbij hij het vele balbezit van Ajax niet kon verzilveren. Eerst kopte hij naast uit een voorzet van Derk Boerrigter. Nadat Ante Rukavina, na een fout van de tegenvallende Gregory van der Wiel, en Sammir bij counters van Dinamo gevaarlijk waren geweest, werd De Jong tegen de vlakte gelopen door de doelman, maar kreeg geen strafschop. De spits kopte ook nog via de paal naast uit een vrije trap van Theo Janssen.

Boerrigter, Ajax’ gevaarlijkste aanvaller, zette zijn ploeg meteen na rust op voorsprong. De buitenspeler schoot beheerst raak na een knappe passeeractie van de deels Kroatische Miralem Sulejmani, van wie veel familieleden op de tribune zaten. Ajax zette meer druk op de speelhelft van Dinamo en kreeg meteen goede kansen. Boerrigter kreeg de bal uit een pass van Theo Janssen alleen voor Kelava niet onder controle. Toby Alderweireld schoot van buiten het strafschopgebied net naast.

Het gebrek aan precisie in de afronding moet De Boer zorgen hebben gebaard. Hij bracht pinchhitter Dmitri Boelykin, vorig seizoen bij ADO Den Haag goed voor 21 competitiedoelpunten, in het veld voor Boerrigter, maar Ajax bleef onzuiver in het strafschopgebied. Janssen verscheen alleen voor Kelava en raakte de doelman vol op het lijf. De Jong onderstreepte zijn vruchteloze avond met opnieuw een kopbal op de paal.

Dinamo, dat uit onmacht liefst zes gele kaarten verzamelde, kon de nederlaag niet meer voorkomen en moest in blessuretijd nog een doelpunt incasseren. Christian Eriksen verscheen alleen voor Kelava en hielp Ajax met een geplaatst schot aan de tweede plaats in groep D en een beter gemoed.

    • Michiel Dekker