Tienduizenden betuigen steun aan Assad, protesten nemen af

Beeld vanuit Aleppo vandaag. Foto AFP / SANA

In Syrië is vandaag door tienduizenden steun betuigd aan het regime van Bashar al-Assad. Het aantal mensen dat demonstreert tegen de president lijkt na het harde neerslaan van protesten af te nemen.

In de noordelijk gelegen stad Aleppo kwam volgens de Syrische staatstelevisie een omvangrijke demonstratie op gang. De demonstratie laat zien dat, een week na een gelijksoortige opkomst in Damascus, het regime nog steeds in staat is grote menigten op de been te brengen.

Niet alle pro-demonstranten móeten

Hoewel de marsen door de staat worden georganiseerd, zijn er volgens onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants ook vrijwillige deelnemers:

“Een deel van die pro-Assaddemonstranten móet, maar dat geldt zeker niet voor hen allemaal. Onder hen zijn christenen en alawieten, zoals Assad zelf, die vrezen voor wat er bij een eventuele val van het regime in de plaats komt. Maar ook onder sunnieten, die als meerderheid veelal tegen het regime protesteren, is er een deel dat zich achter de president schaart.”

‘Omvang protesten tegen regime neemt af’

In het zuiden van Syrië werd ondertussen een offensief van regeringstroepen doorgezet om opstanden de kop in te drukken. Hoewel nog steeds militairen van het leger overlopen naar de oppositie, zijn dat vaak sunnitische soldaten uit de laagste rangen. De gezaghebbende laag binnen het leger bestaat veelal uit alawaieten.

“De indruk ontstaat ook dat het aantal mensen afneemt dat demonstreert tégen het regime. De honderdduizenden die voor de zomer nog de straat op gingen, zijn er nu echt niet meer. In die zin zou je kunnen concluderen dat het knuppelen en schieten effect sorteert.” – Carolien Roelants, NRC.

Libische NTC erkent Nationale Raad Syrië

Vandaag werd bekend dat de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) de Syrische Nationale Raad erkent. De tijdelijke regering van Libië zegt “volledige erkenning” toe aan de oppositionele raad en deze te zien als de “legitieme machthebber van Syrië”. Volgens Roelants is het echter onduidelijk wie die raad vertegenwoordigt:

“Het erkennen door de NTC van de Syrische Nationale Raad betekent niets. Want wat erkennen ze? Naast die raad zijn er zeker nog vier groeperingen waarin de Syrische oppositie zich verenigt. Lang niet alle oppositiegroepen zijn erin vertegenwoordigd. De verdeeldheid weerspiegelt de religieuze, etnische en ideologische verscheidenheid in Syrië.”

Op YouTube circuleren diverse video’s die vandaag in Aleppo zouden zijn opgenomen:
http://youtu.be/OXcNcjvj7AM