Syrisch leger schiet betogers dood in schaduw pro-Assadbetogingen

Tienduizenden Syriërs waren vandaag onder meer in Aleppo op de been om hun steun aan president Assad te betuigen. Foto Reuters

In de schaduw van een grootschalig steunprotest voor president Bashar al-Assad in de Syrische stad Aleppo zijn elders in Syrië vandaag zeker zeventien mensen doodgeschoten door het Syrische leger. Dat zeggen activisten.

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie die vanuit Londen opereert, schoten Syrische militairen onder meer drie tienermeisjes en een vrouw dood. Van de zeventien doden die volgens de activisten vielen zouden er acht zijn omgekomen in de centraal gelegen stad Homs. De andere acht burgers zouden zijn gedood in Qusair, een stad in de buurt van de grens met Libanon.

Naast de gedode burgers zouden vandaag ook zeven Syrische soldaten zijn omgekomen bij gevechten tussen overgelopen militairen en militairen die nog altijd loyaal zijn aan het regime van Assad. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten raakten de soldaten onderling in gevecht Jussiyeh, een plaats in de buurt van Qusair. Verdere details over de toedracht van de gevechten tussen de militairen ontbreken.

Tienduizenden Syriërs betuigen steun aan regime Assad

In de tweede stad van Syrië, Aleppo, en op andere plaatsen in het land werden vandaag grote steundemonstraties voor het regime van Assad georganiseerd. In de noordelijk gelegen stad Aleppo kwam volgens de Syrische staatstelevisie een omvangrijke demonstratie op gang. De demonstratie laat zien dat, een week na een gelijksoortige opkomst in Damascus, het regime nog steeds in staat is grote menigten op de been te brengen.

Hoewel de marsen door de staat worden georganiseerd, zijn er volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants zeker ook vrijwillige deelnemers:

“Een deel van die pro-Assaddemonstranten móet, maar dat geldt zeker niet voor hen allemaal. Onder hen zijn christenen en alawieten, zoals Assad zelf, die vrezen voor wat er bij een eventuele val van het regime in de plaats komt. Maar ook onder sunnieten, die als meerderheid veelal tegen het regime protesteren, is er een deel dat zich achter de president schaart.”