Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Staking ov grote steden voorlopig van de baan

Een vrijwel leeg Stationsplein in Amsterdam in juni tijdens een staking van het GVB. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

De staking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag deze maand gaat niet door. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil met de bonden om de tafel, waardoor er deze maand geen acties zullen plaatsvinden. Dat meldt persbureau Novum.

Personeel van de drie vervoersbedrijven voerde woensdag actie bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag tegen de verzelfstandiging van de openbaar vervoersbedrijven en tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Schultz van Haegen was zelf niet aanwezig, maar haar ambtenaren lieten weten dat ze bereid is om binnenkort te gaan praten met de verschillende partijen.

Volgens een woordvoerder van Abvakabo wil de bewindsvrouw ‘serieus kijken naar een oplossing’. Als de uitkomst de bonden niet bevalt komen er alsnog acties, verzekert de bond.

Kabinet wil fors korten op openbaar vervoer

Abvakabo FNV kondigde de staking vorige maand aan als reactie op de plannen van het kabinet om fors te korten op het openbaar vervoer. Door het ov aan te besteden, meent minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen dat er efficiënter gewerkt kan worden. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer.

Het zou niet voor de eerste keer zijn geweest dat de medewerkers van de GVB, HTM en RET een actie zouden voeren. In februari, april, mei en juni vonden ook al acties plaats. Bij de laatste actie in juni legden de medewerkers van de verschillende vervoersbedrijven het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen gelijktijdig plat.