Stadsbussen blokkeren ministerie Infrastructuur, maar minister is er niet

Stadsbussen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben vanochtend de garage van het ministerie van Infrastructuur geblokkeerd. Ongeveer 140 chauffeurs wilden minister Melanie Schultz van Haegen een brief aanbieden, maar zij zit in Moskou.

Het protesteren met 24 bussen tegen bezuinigingen en de aanbesteding van het stadsvervoer heeft geen gevolgen voor de dienstregeling. Naar verwachting zijn de chauffeurs rond half tien vanochtend weer weg.

Bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV, dat niet afwist van de actie, zegt dat het protest een antwoord is op een uitnodiging van de minister. Enkele weken geleden zei Schultz dat passagiers niet onder de acties moeten lijden en dat de chauffeurs dan beter naar Den Haag kunnen komen.

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen door het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voortaan aan te besteden. Volgens de bonden dreigen daardoor drieduizend banen en de helft van het openbaar vervoer in de steden te verdwijnen. Een ‘hoge ambtenaar’ is volgens persbureau Novum gestuurd om de brief in ontvangst te nemen.