Sms'en minder populair

Voor het eerst versturen Nederlanders meer berichten via WhatsApp en Ping dan via sms.

De komst van internet op de mobiele telefoon heeft voor het eerst gezorgd voor minder verstuurde sms-berichten. Dit blijkt uit cijfers van de telecom markttoezichthouder OPTA. In de eerste helft van 2011 werden er nog 5,73 miljard berichten verstuurd. In de laatste zes maanden van 2010 waren dat er 5,9 miljard. Vorig jaar was sms’en nog nét iets populairder dan gratis internetdiensten. Nu maken de cijfers duidelijk dat Nederland meer gebruikmaakt van gratis servicediensten zoals WhatsApp en Ping. Met die twee chatdiensten kunnen gebruikers gratis berichten naar elkaar sturen zolang zij verbonden zijn met internet. Ook halen telefoonproviders voor het eerst meer omzet dankzij datagebruik. Ruim 400 miljoen werd met mobiel internet binnengehaald, terwijl de inkomsten voor sms bleven steken op 378 miljoen. (NRC)