Slepend conflict in NBA zit muurvast

Het slepende arbeidsconflict in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA duurt na 111 dagen nog altijd voort. Ook de ervaren bemiddelaar George Cohen heeft in zijn eerste gesprekken met de clubeigenaren en de spelers geen resultaat bereikt. Zijn eerste bemiddelingspoging duurde vijftien uur. Vannacht zei Cohen dat een snelle oplossing ver weg is.

De NBA verkeert al ruim drie maanden in een lock-out, waarbij trainingen en oefenwedstrijden zijn geschrapt. Bij de nieuwe cao zou 50 procent van de NBA-inkomsten voor de spelers zijn en de andere 50 procent voor de clubs. De afgelopen seizoenen streken de basketballers 57 procent op. De spelers eisen nu minimaal 53 procent. Ook liggen de partijen overhoop over een salary cap : het zogenaamde salarisplafond.

De aanvang van het nieuwe basketbalseizoen in de Verenigde Staten was gepland op 1 november. Eerder deze maand was de profcompetitie wegens de impasse al met twee weken uitgesteld.

Onderhandelaar Cohen, die eerder succesvol bemiddelde in een gelijksoortig conflict in het American football, zou vandaag de gesprekken voortzetten. Hij verzocht de ruziënde partijen geen mededelingen te doen over de inhoud van de besprekingen.

Veel spelers wachten de uitkomst niet af en hebben tussendoor een contract getekend bij buitenlandse clubs, zoals sterspeler Kobe Bryant bij het Italiaanse Bologna.

Met het arbeidsconflict tussen miljardairs en miljonairs riskeert de NBA opnieuw vervreemding van de fans. De profcompetitie lijdt verlies, maar het aantal bezoekers en tv-kijkers is afgelopen seizoen gestegen. Het annuleren van de eerste twee weken kost duizenden horecawerknemers hun inkomen.

Billy Hunter, baas van de spelersvakbond, verwacht niet dat het hele seizoen wordt geannuleerd, zei hij eerder tegen persbureau AP.

„Het zou stom zijn het seizoen te vermoorden, na het beste jaar in de NBA-geschiedenis, ook in economisch opzicht. We hebben een tijd nodig gehad van de lock-out van 1998 te herstellen en deze keer zal het nog langer duren.”