Koerden doden 26 Turkse militairen - Turkije reageert met offensief

Turkse uitkijkpost in de bergen nabij het noorden van Irak. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Bij gelijktijdige aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten in het zuidoosten van Turkije zijn zeker 26 militairen om het leven gekomen. Inmiddels zijn Turkse commando’s de grens met Irak overgestoken in hun jacht op de daders van de aanslagen. Een aantal kilometer in Iraaks grondgebied nabij Cukurca, in de overwegend Koerdische provincie Hakkari, zijn gevechten gemeld tussen de militairen en PKK-strijders.

Gouverneur Muammer Turker heeft de aanvallen in Hakkari bevestigd, maar wilde niets zeggen over het aantal slachtoffers. Bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten melden Reuters echter dat er zeker 24 doden en zestien gewonden zijn gevallen. Dit zou betekenen dat de aanvallen van vanochtend de grootste nederlaag vormt in jaren voor de Turkse veiligheidstroepen.

“De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft een geplande trip naar Servië vandaag afgezegd. Ook de premier Tayipp Erdogan ziet af van een bezoek aan Kazachstan. Er moet vandaag over niets anders gesproken worden dan militaire acties.” - NRC correspondent Bram Vermeulen vanuit Turkije.

De Koerdische rebellen hebben het aantal aanvallen de laatste tijd opgevoerd. Ze strijden voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Tientallen militairen en zeker zeventien burgers zijn daarbij sinds half juli al om het leven gekomen. Ook bij vergeldende luchtaanvallen van Turkije zijn al diverse keren doden gevallen. De Koerdische Arbeiderspartij, voorheen PKK, heeft de aanslagen van vanochtend nog niet opgeëist.

Update 10.17 uur: De Turkse inval in het Koerdische gebied in Noord-Irak gaat gepaard met hulp van de luchtmacht. Gevechtsvliegtuigen en -helikopters ondersteunen grondtroepen in de provincie Hakkari. Volgens AP meldt dat de private zender NTV dat er bombardementen worden uitgevoerd op bases van Koerdische rebellen in het grensgebied. In 2008 plaatste Turkije voor het laatst een groot grondoffensief in Irak.


Grotere kaart weergeven