Schendingen rechten in Iran worden heviger

Afschrikking is een belangrijk doel van de mensenrechtenschendingen.

De mensenrechten in Iran worden in toenemende mate geschonden. Er zijn meer arrestaties, martelingen en geheime executies, en de borgsommen voor de vrijlating van politieke gevangenen zijn exorbitant hoog, zegt de speciale VN-mensenrechtenrapporteur voor Iran, Ahmed Shadeed.

De bevindingen in het maandag verschenen rapport zijn dagelijkse kost voor wie zich in Iran inlaat met politieke activiteiten, maar ook voor verdachten van drugssmokkel en andere ‘gewone’ misdaden. Vooral na de presidentsverkiezingen van 2009, die leidden tot massale protesten die hard werden neergeslagen, verdwenen vrijwel alle invloedrijke dissidenten in de cel.

Daar wacht hun standaard een maand isoleercel. In die periode worden ze geblinddoekt ondervraagd en vaak gedwongen schuldbekentenissen te ondertekenen. Het rapport gaat ook in op de toenemende executies, die deels in het geheim plaatsvinden, aldus Shaheed, een moslim uit de Maldiven. Hij heeft niet in Iran zelf onderzoek kunnen doen. Hij werd niet werd toegelaten.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn in 2010 388 mensen geëxecuteerd. Volgens het VN-rapport zijn er daarnaast vorig jaar driehonderd mensen geëxecuteerd in de Vakilabadgevangenis, zonder dat familieleden of advocaten op de hoogte werden gesteld.

Afschrikking is een belangrijk doel van de schendingen, zegt Shaheed. Soms kiest de staat ervoor om bepaalde griezelverhalen te laten uitlekken. Die worden dan razendsnel verspreid op sociale media en dat leidt ertoe dat mensen thuisblijven in plaats van te gaan demonstreren. (NRC)