Prijsvraag: £ 250.000 voor sleutel eurocrisis

De leiders van de eurolanden komen er niet uit, maar zouden economen – of zelfs gewone burgers – wel een oplossing weten voor de crisis in de eurozone?

Lord Wolfson of Aspley Guise, de Britse topman van de kledingketen Next, maakt zich zo’n zorgen dat hij een prijsvraag met die strekking heeft uitgeschreven. Wie kan uitleggen hoe een land de eurozone op een ordentelijke manier kan verlaten, wint 250.000 pond (286.000 euro).

Wolfson: „Er bestaat een reële kans dat door politieke of economische druk een of meer lidstaten worden gedwongen de eurozone te verlaten. Als dat slecht wordt begeleid, bedreigt dat spaartegoeden, werkgelegenheid en de stabiliteit van het internationale financiële systeem.”

De 42-jarige Wolfson was in 2007 een van de eerste Britten die waarschuwde voor de economische crisis. Nu zegt hij: „De toekomst van de wereldeconomie zal, voor het overgrote deel, worden bepaald door wat er in de komende paar jaar in Europa gebeurt.” Hij hoopt overigens dat de eurozone de crisis overleeft.

Wolfson vraagt nu topeconomen na te denken over de „juridische, economische en politieke gevolgen”. De denktank Policy Exchange, met wie Wolfson samenwerkt, hoopt op bijdrages van onder andere Joseph Stiglitz en Paul Krugman. Het prijzengeld – alleen de Nobelprijs voor Economie is hoger – komt uit Wolfsons eigen zak.