Oproep Kamer tot onderzoek naar regering Curaçao valt slecht

Gezicht op de Handelskade van Willemsstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel

Een delegatie van Nederlandse Kamerleden heeft Curaçao gevraagd onderzoek te doen naar corruptie binnen de regering van minister-president Gerrit Schotte. Maar de herhaalde oproep viel bij diens partij MFK niet bepaald goed.

Fractievoorzitter van Schotte’s partij, Dean Rozier, zei na de oproep van de Nederlandse delegatie dat Curaçao zich “niet welkom voelt in het Koninkrijk”. De twijfels van de fractieleiders van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en de SGP werden gisteren echter alleen maar gevoed toen het dagblad Amigoe een vertrouwelijk memo van 27 oktober 2010 van de veiligheidsdienst van Curaçao publiceerde.

Buitenechtelijke relaties en heimelijke afspraken

De notitie zou onder meer reppen over Schotte en vier van zijn ministers als “niet ministeriabel”:

Schotte zou volgens het memo “buitenechtelijke relaties” hebben en “heimelijke afspraken hebben met diverse geldschieters zowel lokaal als in het buitenland, die nauwe banden zouden onderhouden met figuren als [vermeend maffialid en casino-eigenaar] Francesco Corallo op Sint Maarten”. – NRC Handelsblad, 18 oktober 2011.

Een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller publiceerde vorige maand een rapport over de integriteitsproblemen van het bestuur op Curaçao. Hij adviseerde een commisie van wijzen in te stellen, maar Curaçao wees dat af. In het rapport stond dat niet alle leden van de regering zouden zijn benoemd als de Veiligheidsdienst tijd had gehad zijn onderzoek te voltooien.

Link met Hezbollah

Rosenmöller noemde geen namen, nu zijn die dus onthuld. Over Schottes partijgenoot minister Abdul Nasser El Hakim zegt het memo dat hij grote schulden bij lokale banken zou hebben en dat hij een actief lid is van de in Libanon gevestigde Amal-beweging die een coalitie vormt met Hezbollah, aldus Amigoe.

    • Jules Seegers