Opponent van Chávez wil zich niet door president laten tegenhouden

De Venezolaanse politicus Leopoldo López gaat door met zijn campagne om de opponent te worden van president Hugo Chávez in de verkiezingen van 2012. Hij doet dit ondanks de hernieuwde beslissing van het Hooggerechtshof in Caracas gisteren dat López geen volksvertegenwoordiger mag zijn. López zou als burgemeester fraude hebben gepleegd. Het is overigens nooit tot een rechtszaak gekomen.

De politiek beladen uitspraak van het Hooggerechtshof creëert de opmerkelijke situatie dat López mag meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar eenmaal verkozen het ambt niet mag uitoefenen. Het Hooggerechtshof verwerpt hiermee het oordeel van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten vorige maand dat het verbod tegen López onrechtmatig is.

Mensenrechtenorganisaties en opponenten van Chávez zien de uitspraak als bewijs dat de linkse, autoritaire president het Hooggerechtshof in zijn zak heeft. Human Rights Watch publiceerde een kritische reactie: „Het Hooggerechtshof van Venezuela behoort vandaag de dag in principe tot president Chávez.”

Het afgelopen decennium werden meerdere oppositiepolitici uitgesloten van het politieke systeem, onder wie López, die op last van de rechter tot 2014 geen publiek ambt mag uitoefenen. Via de staatsmedia en het juridische systeem probeert Chávez, nu 13 jaar aan de macht, de oppositie te blokkeren. Door een grondwetswijziging kan Chávez oneindig worden herkozen.

López, voormalig burgemeester van een rijk stadsdeel van Caracas, toonde zich gisteren strijdlustig. „Ik kan en zal kandidaat staan voor het presidentschap”, zei hij tegenover een groep van zo’n tweehonderd aanhangers. Volgens López kan het Hooggerechtshof hem niet tegenhouden om daadwerkelijk president te worden. „Als het volk zijn wens heeft geuit, dan het onmogelijk om dat niet te eerbiedigen.”

López (40) behoort tot een nieuwe generatie opponenten van Chávez. Deze jonge politici proberen eenheid uit te stralen, wijs geworden door het voorbeeld van eerdere oppositiepolitici die onderling zoveel ruzie maakten dat ze geen blok wisten te vormen tegen oud-militair Chávez.

Bij voorverkiezingen in februari volgend jaar moet duidelijk worden welke oppositiekandidaat het bij de landelijke verkiezingen in oktober gaat opnemen tegen Chávez, die lijdt aan kanker. (AP, Reuters)