Océ heeft last van crisis in de bouwsector

Kopieermachinemaker Océ heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 22 miljoen euro. Dat heeft onder meer te maken met de zwakke bouwsector in de Verenigde Staten en Europa, die de verkoop van grootformaat printers heeft geraakt. In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte het bedrijf uit Venlo nog een winst van 8 miljoen euro.

De omzet van Océ daalde van 665 miljoen euro naar 621 miljoen euro. Dat is vooral het gevolg van het afstoten van activiteiten en wisselkoerseffecten. Het gaat structureel niet goed in deze sector, aldus topman Rokus van Iperen woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. De verkopen dalen nog steeds, nadat deze een jaar eerder ook al afnamen. Er wordt op korte termijn bovendien geen herstel verwacht, zo geeft hij aan.

Naast de problemen in de bouwsector, werd het verlies over het derde kwartaal ook veroorzaakt door gedaalde inkomsten uit service. Dat is het gevolg van een daling van de verkoop van het aantal machines in het tweede kwartaal, zo vertelde Van Iperen in een toelichting op de cijfers.

Om de omzet te verhogen verlegt Océ de aandacht naar de productie van recent geïntroduceerde printers. Ook worden de marketing- en verkoopinspanningen geïntensiveerd en worden de kosten verder zo laag mogelijk gehouden. Dit betekent dat ook kritisch wordt gekeken naar de bezetting, al is het aantal ontslagen „minimaal”, zegt Van Iperen.

Nu de aanvoerlijnen vanuit Japan na de aardbeving eerder dit jaar weer zijn hersteld en de verkopen van nieuwe printers weer toenemen, zullen ook de service-inkomsten en daarmee de marges weer herstellen, verwacht Van Iperen.

In 2010 werd Océ overgenomen door de Japanse concurrent Canon voor een bedrag van 730 miljoen euro. De Venlose firma, trots op zijn Limburgse achtergrond en zijn 132-jarige geschiedenis, bleek te klein. Het bedrijf beschikte over voldoende technologische kennis en innovatieve kracht, maar kreeg de eigen machines niet goed verkocht door een gebrek aan verkoopkanalen. De strategische alliantie met de Japanse printerfabrikant Konica-Minolta was niet voldoende om de financiële crisis te overleven.

Nu Océ onderdeel is van een groot concern heeft het minder last van de gevolgen van de schuldencrisis, stelt Van Iperen. „De klap zoals die werd gevoeld bij de crisis in 2008 blijft tot nu toe uit”, zo stelt hij.

Volgens Van Iperen is de kredietverstrekking de afgelopen jaren moeilijker geworden, wat vooral effect heeft gehad in de grafische sector, „maar dat is niet iets van de laatste maanden”, aldus Van Iperen. Het klimaat is echter onzeker, waardoor het bedrijf uit Venlo rekening houdt met alles. „We gaan door met het uitvoeren van maatregelen om de uitdagende marktomstandigheden het hoofd te bieden.” (Novum)