Nu staan er ineens dertig smurfen op een rij, krankzinnig!

Nederland Amsterdam 3 september 2011 In Amsterdam Noord wordt het jaarlijkse Dance Festival gehouden met als thema dit jaar All in the Family. Foto Cleo Campert/HH

Al meer dan twintig jaar maakt Cleo Campert foto’s van het Amsterdamse nachtleven. ‘All in the family’, het thema dat dancefestival Valtifest dit jaar meekreeg, verwoordt voor Campert bijna letterlijk het gevoel dat zij dit jaar op het festival kreeg. „Vanaf 1989 was ik huisfotograaf van de Roxy. Organisator Joost van Bellen ken ik nu bijna dertig jaar. Voor mij voelt het elke keer als een soort reünie om naar dit soort feestjes toe te gaan.”

Het festival op de Amsterdamse NDSM-werf werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Campert: „Als fotograaf is het alsof je door een snoepwinkel loopt. Ik ga middenin de beweging staan en dan gaat het fotograferen vanzelf.”

Dit jaar vielen Campert vooral de groepsoutfits op. Naast team Sneeuwwitje en een bende dwergen was ook een groep Amish-mannen van de partij. „Een paar jaar geleden had je misschien één piraat of één Pino en nu staan er ineens dertig smurfen op een rij, krankzinnig!”

Pino en Sinterklaas zijn overigens vaste gasten op het Oud Hollandsch Acid Feest dat Van Bellen jaarlijks organiseert, vertelt Campert. „Net als de mevrouw met de grote billen en Zwarte Piet. Die horen er gewoon bij.” Bekende gezichten dus, tenminste, als je onderdeel van de familie bent.

Deze fotoserie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam. Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?

Lees meer over de Dag van de Fotografie op dedagvandefotografie.nl