Nieuwe bergen en lange tijdritten in de Tour

De renners krijgen in de Tour de France van volgend jaar cols voorgeschoteld die nooit eerder op het programma stonden. Het parcours lijkt in het voordeel van titelhouder Cadel Evans, een allrounder.

Maar liefst vijf nieuwe cols hebben de organisatoren van de Tour de France gevonden voor de editie van 2012. De renners krijgen tijdens de 99ste Tour een bergrit minder dan vorig jaar voor de kiezen (vijf in plaats van zes). Er zijn twee tijdritten van in totaal honderd kilometer, twee keer zo lang als vorig jaar.

Maar toch is dit geen Tour op maat van Cadel Evans, de winnaar van dit jaar, of Alberto Contador, meent de organisatie. Dit is een Tour voor de echte allrounder. „In de bergen is voldoende gelegenheid voor de klimmers om een voorsprong op te bouwen voor de laatste tijdrit”, aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme. De Luxemburgse broertjes Frank en Andy Schleck of het jonge Franse talent Pierre Roland kunnen dus weer mikken op het podium.

De Tour begint volgend jaar in het Waalse Luik als eerbetoon aan de eerste Belgische winnaar. Odile Defraye won in 1912 de Tour, de eerste van achttien Belgische eindzeges. Al in de derde rit wordt er flink geklommen, als de Tour op weg naar Boulogne-sur-Mer de Monts du Boulonnais aandoet, waar Sylvain Chavanel dit jaar Frans kampioen werd.

Nieuw is een rit in de Vogezen, met de prachtige klim naar La Planche des Belles Filles, op de eerste zaterdag. De Tour trekt daarna in de tweede week door de Franse en Zwitserse Jura met drie nieuwe beklimmingen, waaronder de Grand Colombier, die sommige renners wel kennen uit de Ronde van de Toekomst. Daarna staan twee Alpenritten op het programma. In de slotweek trekt de Tour door de Pyreneeën, waar de Mur de Péguère voor het eerst wordt beklommen.

Naast de proloog in Luik, die identiek is aan de proloog van 2004, zijn er twee individuele tijdritten. De eerste op vrijdag 9 juli, 38 kilometer lang, en de tweede op de laatste zaterdag, 52 kilometer lang. Het was in de afsluitende tijdrit in Grenoble dat Andy Schleck in 2011 zijn gele leiderstrui verloor aan Evans, die een dag later de eerste Australische Tourwinnaar werd.

Toch rekent Evans zich nog niet rijk. „Als ik de laatste tijdrit kan beginnen onder dezelfde omstandigheden als afgelopen jaar, maak ik uiteraard een kans. Maar volgens mij worden de eerste tien dagen nu veel belangrijker dan vorig jaar. Daar zitten veel onbekende etappes in, het wordt belangrijk om drie weken lang erg attent te rijden en niet met een te grote achterstand aan de laatste week te beginnen”, zei de kopman van BMC in een reactie op het routeschema.

En Andy Schleck geeft zich zeker nog niet gewonnen, al vindt hij het uiteraard jammer dat een aankomst op bijvoorbeeld Alpe d’Huez ontbreekt. Maar de jongste van de Luxemburgse broers telde in dit nieuwe parcours wel 25 stevige hellingen, twee meer dan in de afgelopen Tour. Daar heeft hij zijn hoop op gevestigd, dat biedt meer mogelijkheden tot aanvallen.

Ook wordt de Tour volgens hem nu al spannender in de beginweek, met bijvoorbeeld de etappe naar Boulogne-sur-Mer. „Drie keer tweede worden is voldoende, het is tijd om eens te winnen”, aldus Schleck. Het waren ongeveer gelijkaardige woorden als die van Evans, vorig jaar bij de start van de Tour.

Volgens Johan Bruyneel, de nieuwe ploegleider van Schleck bij RadioShack, is deze Tour op het lijf geschreven van Evans, maar de Spanjaard Alberto Contador en de Brit Bradley Wiggins kunnern ermee uit de voeten. Bruyneel, die met Lance Armstrong zeven jaar lang de Tour domineerde, zegt komende winter zeker aan de tijdritkwaliteiten van Schleck te gaan werken. „Het is voor Andy geen ideale Tour, maar ook geen onmogelijke Tour.”

De Belg Philippe Gilbert mikt in de tweede etappe, van Luik naar Seraing, die eindigt op een klimmetje, opnieuw op de gele trui. Voor de Waal Gilbert, nummer een van de wereld, is het uiteraard een extra motivatie dat de Tour dit jaar in Wallonië begint. Wel vindt hij het jammer dat de meer technische hellingen uit de Ardense klassiekers ontbreken in het Belgische deel.

Wereldkampioen Mark Cavendish mikt opnieuw op de groene puntentrui. Zelfs met de Olympische Spelen in Londen in het vooruitzicht zegt de Brit Cavendish zeker opnieuw de Tour te willen uitrijden en om de slotetappe op de Champs Elysées te kunnen winnen. De sprinter ziet zeven tot acht mogelijkheden voor de sprinters om een Touretappe te winnen.

De Tour vindt plaats van 30 juni tot 22 juli. In totaal leggen de renners 3.479 kilometer af.

    • Dirk Vandenberghe