Moody's: kredietstatus van Frankrijk in gevaar

Verliest Frankrijk de AAA-status, dan bestaat de kans dat ook noodfonds EFSF de hoogste kredietbeoordeling verliest.

Kredietbeoordelaar Moody’s overweegt Frankrijk de hoogste kredietstatus (AAA) te ontnemen als de kosten om banken te steunen en bij te dragen aan het Europese noodfonds te hoog oplopen. Dat heeft Moody’s bekendgemaakt.

De waarschuwing komt op een gevoelig moment. Leiders van de eurozone onderhandelen momenteel over maatregelen die de schuldencrisis moeten bezweren. Als de tweede economie van de eurozone speelt Frankrijk een sleutelrol. De analyse van Moody’s maakt het moeilijker op de Europese top van komend weekend om tot afspraken te komen.

Frankrijk staat na Duitsland voor het hoogste bedrag garant voor leningen die noodfonds EFSF uitgeeft. Als probleemlanden een beroep doen op het fonds zal Frankrijk voor een nog hoger bedrag garant moeten staat voor het EFSF. Volgens Moody’s gaat Frankrijk dan financiële verplichtingen aan die het land mogelijk niet kan dragen.

Verliest Frankrijk de AAA-status, dan bestaat de kans dat ook het noodfonds zelf de hoogste kredietbeoordeling verliest. Het wordt dan duurder voor het EFSF om bij beleggers geld op te halen dat het fonds uitleent aan probleemlanden, tenzij andere AAA-landen, als Nederland en Duitsland, bereid zijn meer bij te dragen. Bij beleggers groeien de zorgen over Frankrijk. De kosten die beleggers betalen om zich te verzekeren tegen een Frans faillissement, zijn naar recordhoogtes gestegen. (NRC)