Liberia: ex-rebel steunt Sirleaf in tweede ronde

De voormalige rebellenleider Prince Johnson heeft gisteren zijn steun uitgesproken voor Nobelprijswinnaar Ellen Johnson Sirleaf in de tweede ronde van de Liberiaanse presidentsverkiezingen op 8 november. Johnson Sirleaf zal het opnemen tegen oppositieleider en voormalig VN-diplomaat Winston Tubman.

Dankzij de steun van de voormalige rebellenleider heeft Johnson Sirleaf een goede kans om de tweede ronde te winnen. Johnson heeft vooral een sterke aanhang in Nimba County, waar hij vandaan komt. Deze regio heeft het grootste aantal kiezers na de hoofdstad Monrovia.

„Ze is de minste van twee kwaden”, zei Johnson, die derde werd bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vorige week. Hij beschuldigt Tubman ervan dat hij niet geïnteresseerd is in verzoening en slechts een deel van het land vertegenwoordigt. Hij wees er ook op dat Tubman zei dat hij moet worden gestraft voor zijn rol in de burgeroorlog.

Johnson, wiens rebellenleger in 1990 Monrovia binnenviel, liet zich ooit filmen terwijl hij bier dronk en zijn mannen de oren afsneden van de gevangengenomen toenmalige president Samuel Doe, die later overleed. Na de Liberiaanse burgeroorlog, die in 2003 eindigde, werd Johnson een wedergeboren christen en vormde hij zich om tot politicus.

Afgelopen weekend zeiden Johnson en ook Tubman nog dat ze zich zouden terugtrekken uit de verkiezingstrijd. Ze beschuldigden de Nationale Kiescommissie ervan fraude te hebben gepleegd ten gunste van Johnson Sirleaf. Maar later zei Tubman dat hij toch zou deelnemen aan de tweede ronde. (AP, Reuters)