Leve de koningin, met dank aan Shownieuws

Op Twitter ontstond gisteren grote consternatie nadat een medewerker van het tv-programma Shownieuws een korte maar krachtige tweet de wereld in had gestuurd: ‘hersenbloeding beatrix’.

Hoe kon deze fout – een grove journalistieke blunder volgens velen – worden gemaakt?

Rond half drie begon het bericht te circuleren dat bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht geblindeerde auto’s waren gesignaleerd. Sommige ooggetuigen zeiden een AA- nummerbord (voor leden van het Koninklijk Huis) te hebben gezien. Daarop besloot de Shownieuws-redactie te kijken of er via Twitter meer bekend was.

In de zoekmachine werd naar verluidt op termen als ‘Beatrix dood’ en ‘Beatrix hartaanval’ gezocht. Toen de redacteur even later nog een zoekactie wilde starten, tikte hij zijn zoekterm per abuis in het zend- in plaats van het zoekvakje. Omdat het even duurde voor de fout hersteld was, werd het bericht in razend tempo gekopieerd. Het ‘nieuws’ stond enige tijd bovenaan de zogenoemde trending topics.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maakte een einde aan de geruchtenstroom. De geblindeerde wagens stonden daar wegens een oefening van motorrijders en chauffeurs van het KLPD, die zich bekwaamden in de begeleiding van vip-transporten.

Volgens Shownieuws had „de fout nooit mogen gebeuren”. Het tv-programma bood excuses aan. En de Rijksvoorlichtingsdienst? Die ontving tientallen telefoontjes van journalisten over de conditie van het staatshoofd. „De media hebben het gerucht steeds bij ons gecheckt”, zegt een woordvoerder. „Goed werk.”